Hlavní obsah

Autora Krakatice vyšetřuje policie kvůli výpovědi před poslanci

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie podle zjištění Práva prověřuje bývalého elitního detektiva protikorupčního útvaru a autora citlivého spisu Krakatice Karla Tichého kvůli jeho výpovědi před poslanci o propojení mafie a politiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý elitní detektiv Karel Tichý ví o propojení politiky a organizovaného zločinu své.

Článek

Někdejší hlavní vyšetřovatel kontroverzního zavražděného podnikatele Františka Mrázka na utajovaném jednání koncem března poslancům popisoval vazby údajného šéfa pražského podsvětí na některé politiky, a jak už Právo informovalo, zmínil přitom např. bývalého ministra vnitra a místopředsedu ODS Ivana Langera. Toho následně poslanci z bezpečnostního výboru vyzvali k odchodu z veřejného života.

Policisté teď ale v této souvislosti zahájili vyšetřování, zda Tichý svou výpovědí nespáchal trestný čin pomluvy. Právu to potvrdila šéfka státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná: „Byly zahájeny úkony trestního řízení, oznámení jsme obdrželi minulý týden.“

Sám Tichý se v pátek k rozbíhajícímu se vyšetřování nechtěl vyjadřovat. „Nemám o tom žádné informace. Každopádně jednání výboru bylo v režimu utajení a já jsem byl pro tento účel zbaven mlčenlivosti,“ řekl pouze ex-detektiv.

Langer oznámení nepodal

Kdo vyšetřování inicioval, není v tuto chvíli jasné, Langer totiž odmítl, že by trestní oznámení podával on. „Já se k určitým právním krokům teprve chystám, v tuto chvíli zvažuji různé možnosti,“ řekl k tomu v pátek Právu Langer.

Trestní oznámení chce podle svých slov podat buď na Tichého, anebo na místopředsedu Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka.

Právě Zaorálek totiž s odkazem na svědectví Tichého na výboru konstatoval, že Langer „vědomě pracoval pro organizovaný zločin, konkrétně pro osobu zavražděného krále podsvětí Františka Mrázka“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám