Hlavní obsah

Asi jsem byl trochu prudký, řekl soudu muž obžalovaný za smrt novorozence

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Š. zemřela letos v dubnu, když jí nebyly ani dva týdny. Pardubické krajské zastupitelství z její smrti viní 28letého otce, přítele její matky. Podle žalobkyně Lenky Faltusové nelze chvilkový myšlenkový zkrat obžalovaného posuzovat jinak než jako vraždu, byť neúmyslnou. Kauzu řeší pardubický krajský soud, muži hrozí nejméně 15 let vězení.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Muž obžalovaný z vraždy dítěte

Článek

Případ se stal letos v dubnu. Matka dívky šla dopoledne se svým nastydlým synem k lékaři a novorozeně svěřila na tu dobu otci. Ten přiznal, že s dítětem, které krátce po odchodu matky začalo hlasitě plakat, ztratil trpělivost.

„Měl jsem vzteka,“ řekl předsedkyni soudního senátu Anně Sobotkové. Dítě prý vzal v podpaždí a silně s ním několikrát zatřásl, až ztichlo. Uložil je do kočárku a šel se sprchovat a holit. Když se po půlhodině vrátil, pochopil, že je zle. „Hlavičku měla bezvládnou, na stranu, byla fialová v obličeji,“ popisoval při rekonstrukci.

Při výpovědích a rekonstrukcích tvrdil, že se odhodlal k oživovacím pokusům. Tvrdil, že bezvládné dítě položil na zem, aby mohl provádět masáž srdíčka a umělé dýchání. Lékařská zpráva ale naznačila, že s dítětem spíš o zem praštil, protože došlo ke zlomení týlové kosti lebeční. Výsledkem bylo fatální zranění mozku.

Matka chce milion odškodné

„Asi jsem moc spěchal a položil ji trochu prudce,“ pokrčil rameny obžalovaný. Zavolal sice záchranku, zkoušel oživovací pokusy podle instrukcí operátorky, ale když po deseti minutách záchranáři dorazili, nemělo už dítě naději a případu se ujala policie.

Matka zemřelé dívky s otcem odmítá komunikovat, ale žádá náhradu za pohřeb dítěte ve výši necelých 14 tisíc korun a milion jako nemajetkovou újmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám