Hlavní obsah

Anonym vyhrožuje brněnskému primátorovi kvůli muslimské modlitebně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) a další lidé z vedení města se stali terčem výhrůžek neznámého pachatele. Ten požaduje, aby město zabránilo vzniku muslimské modlitebny v městské části Královo Pole. Vybudovat ji tam chce ve vlastních prostorách muslimský podnikatel, který žije přes 20 let v Česku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brněnský primátor Petr Vokřál

Článek

Anonym hrozí, že pokud město záměru nezabrání, vezme právo do vlastních rukou a zabrání tomu sám, řekl v úterý primátor. Vokřál spolupracuje s policií na zvýšení bezpečnostních opatření. Trestní oznámení zatím nepodal.

Islámské kulturní centrum s modlitebnou v Metodějově ulici chce založit spolek Ahlulbayt. „Obecně nikdo nic nepovoloval, a proto není čemu zabránit. Nedovedu si představit, na základě čeho bychom tomu měli zabránit," uvedl Vokřál.

Výhrůžky jsou podle jeho slov nepřijatelné. "Chápu nervozitu a napětí, které ve společnosti je, ale aby se vyhrožovalo na úrovni města, to je nedůstojné a nevhodné. Lidé, kteří se nás snaží zastrašovat, by měli zvážit, s čím si zahrávají," dodal Vokřál.

Modlitebnu řešilo i zastupitelstvo

Případným kulturním centrem s modlitebnou se už minulý týden zabývalo zastupitelstvo městské části Královo Pole, kam si přišli stěžovat občané. Zastupitelstvo z toho vyvodilo závěry.

„Zaúkolovalo mě, abych se obrátila na stavební a živnostenský úřad, hygienickou stanici a státní požární dozor s žádostí, jestli je v pořádku účel, pro který byla budova zkolaudována. Podle mých informací byla zkolaudována jako administrativní budova a zastupitelé měli pocit, že její zamýšlené užívání je s tím v rozporu," řekla v úterý Karin Karasová, starostka Králova Pole. Podněty na úřady už podala, podle ní však budou výsledky trvat několik týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám