Hlavní obsah

Anonym chtěl vyzkoušet policii, jak je šikovná. Přepočítal se

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nečekaným způsobem se při výslechu hájil devatenáctiletý student, kterého ostravská policie vypátrala jako autora anonymního telefonátu, kvůli němuž bylo v polovině ledna evakuováno asi tisíc lidí z obchodního centra v Praze. Motivem bylo zkusit, zda je možné obelstít policii a učinit oznámení bez zanechání stop. Student se ale přepočítal a nyní mu hrozí vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informaci o uložení bomby nahlásil mladík 17. ledna, policisté museli evakuovat velké obchodní centrum v Praze a zavřít všechny obchody. Policie zahájila pátrání a brzo zjistila, že stopy vedou do Ostravy.

„V průběhu operativního prověřování byly zjištěny informace směřující k 19letému studentovi. Ten se později doznal. Motivem měla být touha vyzkoušet, zda policisté zjistí autora oznámení. Měl přitom učinit množství rozličných úkonů technického charakteru, aby policistům znesnadnil zjištění pachatele,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Mladík nejenom počítačově upravil svůj hlas, ale učinil i další kroky, aby zamezil identifikaci přístroje, který použil k anonymní výhrůžce. „Také obchodní centrum v Praze měl volit proto, aby předešel identifikaci volajícího. Nicméně policisté standardně spolupracují napříč kraji a nejinak tomu bylo i v tomto případě,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám