Hlavní obsah

Aktéři rekordního poštovního podvodu zcela zaplnili síň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poměrně velkou soudní síň Krajského soudu v Praze v pondělí ráno zcela zaplnili aktéři pět let starého poštovního podvodu a jejich obhájci. K prvnímu jednání, které má trvat měsíc, ale nepřišli všichni. Z 29 mužů obžalovaných z podvodu za 42 miliónů korun se jich k soudu dostavilo 20, téměř každý z nich měl svého advokáta.

Foto: Jiří Růzha

3.ročník taneční soutěže v DNP Křešice - taneční skupina Lucarino Dance z DNS Čížkovice - host letošního ročníku

Článek

Čtyři obžalovaní nepřišli bez omluvy, jeden uprchl z azylového zařízení, jeden je ve vazbě v Německu. Jednoho z obviněných přivezla eskorta z vazby.

Když se všichni obžalovaní a jejich obhájci soudu představili, vyhlásil soudce Petr Franc zhruba tříhodinovou přestávku. Státní zástupkyně Miloslava Zagarová doufá, že proces bude moci skončit v plánovaném termínu, zúčastní se ho také desítky svědků.

Muži jsou obžalováni z podvodu, část z pokusu o podvod. Na falešné poukázky jim pošta proplatila 42 miliónů korun. "Už se jim nepodařilo udat složenky za dalších více než 200 miliónů," řekla Zagarová novinářům.

Někteří obžalovaní na poště přímo pracovali

Skupina 29 mužů, z nichž dva jsou arabské národnosti, měla dokonalou organizaci, kdo byl hlavním mozkem, je však podle žalobkyně nejisté. Gang podle ní pracoval po celé republice, jeho jednotliví členové se zřejmě všichni vzájemně ani neznali. Jeden z podvodníků vyrobil na počítači falešné poštovní razítko, další na složenku vypsal určitou částku a další, který se vždy stal na nějakou dobu zaměstnancem pošty, poukázky nenápadně vložil mezi ostatní složenky.

Než pošta našla další kontrolní ústřižky složenky a zjistila, že jsou falešné, trvalo to řadu měsíců. Takových složenek gang poslal asi pět set. Policejní vyšetřování trvalo pět let.

Související témata:

Výběr článků

Načítám