Hlavní obsah

Afghánec zdravotní sestru na Bulovce neznásilnil, rozhodl soud

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Dvacetiletý Afghánec Sabawoon Davizi podle úterního usnesení pražského městského soudu neznásilnil zdravotní sestru v Nemocnici na Bulovce, jak tvrdila obžaloba. Podle soudu mohlo jít maximálně o přestupek, a celý případ proto postoupil Úřadu městské části Praha 8.

Foto: Novinky

Obžalovaný Sabawoon Davizi

Článek

„Co máme za prokázané, je to, že v pokoji došlo k chycení poškozené za zápěstí. Sám obžalovaný připouštěl svůj kontakt s jejím zápěstím, kdy ukazoval intenzitu bolesti, kterou má ve svém boku,“ uvedla soudkyně Silvie Slepičková. „Tomuto tvrzení jsme ale neuvěřili, a to proto, že kolegyně poškozené bezprostředně poté viděla začervenalé zápěstí,“ jedním dechem dodala.

Davizi podle obžaloby sestru zatáhl do pokoje, kde jí dvakrát přejel rukou přes prsa a sahal si na penis.

„Mohlo dojít pouze k letmému přejetí prsou ze strany na stranu. Máme za to, že mohlo dojít i k nechtěnému dotknutí se jejích prsou, a to v té souvislosti, že obžalovaný mohl gestikulovat vůči poškozené, co ho trápí a co potřebuje,“ pokračovala soudkyně. „Tento letmý dotyk podle nás nebyl dotykem, který by směřoval k ukojení sexuálních potřeb,“ dodala. Že by si Davizi masíroval svůj pohlavní úd, se podle Slepičkové neprokázalo.

Mohlo jít o přestupek

Daviziho jednání tak nelze posoudit jako trestný čin, může být ale posouzeno jako přestupek.

„Chybí zde úmysl obžalovaného směřující k sexuálnímu uspokojení. Zůstává zde letmý nechtěný dotyk přes prsa, hematom na zápěstí paní poškozené, o čemž pochybnosti nemáme, a je pravda, že paní poškozená toto může pociťovat jako jakési ublížení na zdraví, případně urážku na cti,“ vysvětlila rozhodnutí soudu Slepičková a dodala: „Proto tato část jednání může být posouzena jako přestupek proti občanskému soužití, o němž je příslušný rozhodnout úřad městské části Praha 8, kde byl čin spáchán.“

I žalobkyni chyběl motiv

Státní zástupkyně Jana Murínová ve své závěrečné řeči nabídla soudu v podstatě dvě varianty. Buď uznat Daviziho vinným z pokusu o znásilnění, nebo zvážit uplatnění zásady in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného).

„Chybí mi motiv k tomu, aby se dopustil takto závažného jednání, které je v rozporu s jeho zásadami, vírou, morálkou. Na druhou stranu absolutně nechápu, proč vedl paní poškozenou na pokoj, když po ní chtěl jen prášek na bolest,“ uvedla Murínová. „Jsem jednoznačně přesvědčená o tom, že se něco na tom pokoji stalo. Je otázka, jestli si to poškozená vyložila správným způsobem,“ dodala.

Podobně se vyjádřil ve své závěrečné řeči i obhájce Daviziho Jan Kozák. „Jednání, tak jak bylo popsáno ze strany poškozené, nevykazuje veškeré znaky dokonaného trestného činu znásilnění,“ uvedl Kozák a připomněl, že jeho klient podle výpovědi poškozené poté, co mu dala dostatečně najevo, že s daným jednáním nesouhlasí, od jednání upustil. Kozák soudu navrhl Daviziho zprostit obžaloby, protože nebylo prokázáno, že se skutek, pro který je stíhán, skutečně stal.

Jazyková bariéra

Obžaloba Daviziho vinila z toho, že se pokusil znásilnit jedenapadesátiletou sestru loni na konci října v Nemocnici na Bulovce, kam doprovázel svého tříletého bratra. Davizi údajně za sestrou přišel na sesternu, anglicky jí sdělil „Room, room (pokoj, pokoj)“ a prstem jí ukazoval, aby šla za ním.

Sestra měla za to, že je to kvůli Daviziho bratrovi. Mladík ale údajně sestru chytil za zápěstí a táhl ji ke své posteli, kterou dostal přidělenu jako rodinný příslušník nezletilého. Druhou rukou si prý přes tepláky sahal na penis. Sestra mezitím začala křičet a bránit se. Davizi jí podle žalobkyně dvakrát přejel rukou přes prsa. Poté se sestra vytrhla a utekla. Svým jednáním jí Davizi měl způsobit modřinu na zápěstí.

Davizi jakoukoliv vinu odmítl. Podle něj šlo o nedorozumění způsobené jazykovou bariérou. Chtěl prý pouze léky na bolest v boku. „V paštském jazyce jsem jí řekl, že potřebuju léky,“ vysvětloval ještě Davizi v závěrečné řeči. Stejnou gestikulaci pak prý předvedl i přivolanému lékaři, ten mu ale řekl, že nerozumí, kde ho bolí, a léky mu proto nedá.

Davizi je synem tlumočníka českých vojáků v Afghánistánu. Trvalý pobyt má v České republice do roku 2026. Je členem českého kriketového týmu, jinak pracuje v gastronomii a chodí na kurzy češtiny. Kvůli zdravotním problémům svého otce je Davizi podle svých slov živitelem rodiny. Podle svých slov vyznává islám, který mu zakazuje sahat na cizí ženy před svatbou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám