Hlavní obsah

Pokus o dvě vraždy a znásilnění v Karlových Varech: Soud potvrdil Afghánci 22 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trest 22 let za mřížemi dostal Afghánec Asmat Širzád (24), který se v Karlových Varech na Silvestra pokusil zavraždit dvě ženy a jednu z nich se pak pokusil znásilnit, když byla v bezvědomí. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, když zamítl Širzádovo odvolání proti březnovému verdiktu karlovarského soudu. Širzád se hájil tím, že byl opilý a že mu asi někdo hodil něco do pití. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Asmat Širzád u karlovarského soudu.

Článek

„Zůstává nesporným a nezpochybnitelným, že pachatelem byl obžalovaný Asmat Širzád. Odvolacím námitkám obžalovaného nelze přisvědčit,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

„Jeho obhajoba je založena na polemice, co, kdy a jak se mohlo odehrát,“ doplnil soudce.

Podle Zelenky také nejsou žádné důvody pro posouzení uloženého výjimečného trestu jako nepřiměřeně přísného. Součástí trestu je také vyhoštění z republiky na neurčito.

Asmat Širzád u karlovarského soudu.Video: Patrik Biskup, Právo

K odvolacímu jednání Širzád nedorazil. Jeho obhájce v odvolání mimo jiné zmiňoval, že jeho klient toho v osudnou noc „vypil víc, než kdy v životě, a od půlnoci si nic nepamatuje“.

Zmínil také, že první z obětí byla silně podnapilá a druhou zase neměl prý v úmyslu v bezvědomí znásilnit. Širzádův obhájce se také pozastavil nad tím, že mladý Afghánec měl možnost obě ženy usmrtit, nicméně tak neučinil. Soudu právní zástupce navrhoval rozsudek zrušit a vrátit do Karlových Varů k dalšímu projednání. Ke zvážení také navrhl snížení výše trestu, který je podle něj nepřiměřeně přísný.

Širzád přijel z Německa do Karlových Varů s kamarády slavit Silvestr. V pokoji na hotelu vypili lahev vodky. Pak šli tančit do klubu, kde dále popíjeli. Pak už si Širzád podle svých slov pamatuje jen novoroční ohňostroj.

„Nebyl jsem v normálním stavu,“ vypovídal dříve u karlovarského soudu obžalovaný muž. Dále tvrdil, že mu v klubu zřejmě někdo hodil něco do pití. „Možná nějaký prášek. Předtím jsem byl v dobré náladě. Pak jsem byl mimo. Ještě si pamatuji, že proti mně běží policista. Chtěl vidět doklady a potom na mě vytasil zbraň. Já si musel lehnout na zem,“ dodal.

Širzád se podle verdiktu nejprve snažil přesvědčit k pohlavnímu styku sedmatřicetiletou ženu, když se mu to nezdařilo, bodl ji nožem třikrát do hrudi a do břicha. O několik hodin později pak zaútočil na devatenáctiletou ženu s tím, že po ní chce sex. Když se snažila utéct, tak ji začal rdousit, dokud neomdlela. Širzád pak ženu částečně obnažil a manipuloval s jejími kalhotkami, aby dosáhl uspokojení, a pak utekl. Policie ho zanedlouho dopadla, Širzád pak nadýchal přes jedno promile alkoholu. Od obou skutků se Širzád u hlavního líčení distancoval.

„Když jsem přišel do Německa, chtěl jsem se začlenit do evropské kultury. Byla to největší chyba v mém životě,“ uvedl v březnu Širzád.

Afghánský migrant dostal 22 let za pokus o vraždu a znásilnění

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám