Hlavní obsah

Aféra Metyl míří k obžalobě, proces může začít už do dvou měsíců

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Veřejně sledovaná aféra Metyl, při které na následky otravy smrtící směsi alkoholu zemřelo po celé republice 47 lidí, směřuje k obžalobě. Zlínští kriminalisté v pátek předali spis krajskému státnímu zastupitelství s obviněním 31 osob hlavní zlínské metanolové větve.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zlínští policisté a státní zástupci informují o aktuálním vývoji aféry Metyl.

Článek

Obžaloba bude podle státního zástupce Romana Kafky připravena v nejbližších týdnech. Samotný soud se uskuteční zhruba do dvou měsíců.

Od loňského září do letošního července zemřelo na následky otravy metanolem namíchaným do pančovaného lihu 47 lidí. Jen ve zlínské větvi se jednalo o 38 usmrcených obětí. Dalších devadesát, respektive 79 lidí bylo silně intoxikovaných nebezpečných metanolem.

Na Zlínsku škoda 100 miliónů

Ve zlínské větvi případu Metyl kriminalisté vyčíslili škody na téměř sto miliónů korun, z toho zdravotním pojišťovnám vznikly škody za 13,5 miliónu, poškozeným za 45,5 miliónu a pozůstalým pak 35 miliónů korun. Podle náměstka krajské policie ve Zlíně Jindřicha Kučery se dosud s náhradou škody přihlásilo asi devadesát procent poškozených či pozůstalých. Policii se však obviněným podařilo zajistit movitý majetek v řádech statisíců korun, u nemovitého se jedná o zajištěný majetek v miliónových částkách. I tak se ale jedná jen o zlomek celkově způsobené škody, která vznikla poškozeným.

Obvinění se navíc zavčas snažili svůj majetek převést na své rodinné příslušníky. „Majetek jsme zajistili pouze v případě obviněných osob,“ sdělil Právu státní zástupce Roman Kafka.

Spis má 23 tisíc stran

Hlavní spis případu Metyl má více než 23 tisíc stran shromážděných do 87 svazků. Dalších osm tisíc stran tvoří přílohy hlavního spisu. Nemalou část, a to zhruba dva a půl tisíce stran,  tvoří zdravotnický znalecký posudek vypracovaný lékařskou fakultou Univerzity Karlovy na všechny poškozené. Během vyšetřování vyslechli kriminalisté čtyři stovky obviněných, poškozených, pozůstalých a dalších svědků.

Kriminalisté zajistili třináct tisíc litrů smrtící směsi s metanolem, další dva tisíce jim stále zbývá dohledat. „Buď již neexistují a lidé se jich zbavili, nebo je zde druhá varianta, že se tato jedovatá směs nachází stále mezi občany,“ sdělil Kučera.

Státní zástupce Kafka zároveň zdůraznil, že množství objevené namíchané metanolové směsi mohl usmrtit 158 tisíc lidí. „Smrtelná dávka metanolu pro zdravou dospělou osobu je 24 gramů,“ podotkl Kafka.

Obviněným hrozí doživotí

Jen ve zlínské větvi Metylu je obviněno 32 osob, z toho jeden veden v rámci dohody o vině a trestu a u soudu již dostal díky spolupráci s oficií podmínku. Tři lidé, kteří jsou na samém vrcholu řetězce Metylu, jsou obviněni z obecného ohrožení. Těmto třem vazebně stíhaným osobám hrozí jim až doživotní žalář. V rámci celorepublikové akce Metyl je dosud obviněno celkem 70 osob, z toho pět je stíhaných vazebně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám