Hlavní obsah

Aby si mohl užívat luxusu, podváděl s energiemi. Dluh se vyšplhal na 22 miliónů

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Na téměř 22,5 miliónu korun se vyšplhala škoda, kterou způsobil 34letý podvodník z Hradce Králové vystupující jako seriózní podnikatel s energií. Soustřeďoval koncové odběratele, kterým zajišťoval výhodnější platební podmínky. Ovšem platby od nich dodavatelům nepřeposílal. Ve chvíli, když už jeho pohledávky překročily únosnou mez, prodal firmu novému jednateli, o dva roky mladšímu Lotyši.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Podnikatel je ve svém okolí znám jako člověk, který si rád užívá luxusu. Problém ale je, že peníze, které tak rád utrácel, nebyly jeho, ale firem, od kterých energii nakupoval. Dá se tedy říci, že si užíval výrazně nad své poměry,“ okomentovala chování obviněného Čecha mluvčí krajské policie v Hradci Králové Ivana Ježková.

„Podle předložených dokladů došlo v listopadu loňského roku k převodu předmětné firmy na cizince, který byl v České republice zhruba dva roky za účelem práce. Tento v podstatě nemajetný muž s velmi malými výdělky měl zaplatit za převod obchodního podílu půl miliónu korun. Podpisem smlouvy v Praze na sebe převzal veškerá aktiva i pasiva firmy, aniž by fyzicky převzal jakékoliv účetní doklady nebo hotovost. Podpisem totiž stvrdil i převzetí finanční hotovosti v hodnotě více než 13 miliónů,“ dodala Ježková.

Z výpovědi cizince vyplynulo, že jediný zisk, který z takto provedeného převodu společnosti měl, bylo 30 tisíc korun vyplacených při přebírání firmy.

Cizinec měl uprchnout  

Pro zvýšení věrohodnosti byl ostatním zaměstnancům firmy nový jednatel představen jako solventní a fundovaný člověk, který se zabývá prodejem silové energie a plynu v ČR. I právní úkon byl proveden bezchybně na oko tak, aby nebylo v budoucnu možné převod zpochybnit.

Cizinci bylo doporučeno v co nejkratším čase vycestovat z České republiky a ztratit se nenávratně z dohledu orgánům činným v trestním řízení. Ztratit se tedy měly i všechny důkazy.

„Oba aktéři se ale přepočítali. Původní majitel nepočítal s tím, že kriminalisté nového jednatele vypátrají a zadrží ještě dříve, než stihne vycestovat, nový zase s tím, že s výdělkem 30 tisíc korun získá zadluženou firmu, na kterou věřitelé podávají trestní oznámení a požadují vyplacení mnohamiliónových škod,“ uzavřela mluvčí.

Stovky poškozených  

Mezi poškozené můžeme počítat i stovky koncových odběratelů, kteří ačkoli platili včas a řádně za odebranou energii, budou si muset v krátké době sjednat odběr u jiné společnosti.

Oba muži jsou obviněni ze spáchání zvláště závažného zločinu zpronevěra a z přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Cizinec je v tuto chvíli již stíhán vazebně, o vazebním stíhání druhého obviněného rozhodne soud v nejbližší době. Pokud budou obvinění odsouzeni, hrozí jim až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám