Hlavní obsah

Abstinujte, řekl soudce Polákovi, který má za vraždu krajana strávit 11 let ve vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Jedenácti lety vězení, vyhoštěním z České republiky a povinností zaplatit nejbližším příbuzným jeho oběti téměř 2,6 miliónu korun potrestal ve čtvrtek Krajský soud v Hradci Králové třicetiletého Poláka Sebastiana Krystiana Goliata. Obžalován byl z vraždy svého o pět let mladšího krajana, k níž došlo letos na konci ledna na ubytovně v Novém Bydžově na Královéhradecku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Sebastian Krystian Goliat odešel od hradeckého soudu s trestem 11 let vězení.

Článek

Rozsudek není dosud pravomocný, neboť obžalovaný si ponechal lhůtu na možné podání odvolání. Státní zástupkyně se tohoto práva vzdala. Pokud verdikt vstoupí v platnost, projevil obžalovaný už nyní přání odpykat si trest ve vězení v Polské republice.

Podle obžaloby zasadil Goliat své oběti dvě rány velkým ostrým kuchyňským nožem do hrudníku a poté ji nechal umřít bez pomoci na chodbě ubytovny. Za to mu hrozilo 10 až 18 let vězení.

Stalo se to po půlnoci z 30. na 31. ledna v třípokojovém bytě v Novém Bydžově, který sloužil jako ubytovna polských dělníků. Celkem jich tam v době činu žilo osm (21 až 53 let).

Vinu nese alkohol

Podle předsedy senátu Miroslava Veselského byl hlavním viníkem tohoto případu zbytečně zmařeného lidského života alkohol.

„Kdyby pánové požívali alkohol v rozumné míře, možná by k tomu vůbec nedošlo. Svou roli sehrála zřejmě i obyčejná mužská ješitnost, snaha o určitou dominanci v kolektivu, frustrace z cizího prostředí, možná i nuda a skutečnost, že obžalovaný zřejmě neunesl určitou prohru v pěstním souboji,“ uvedl na úvod stručného komentáře k vynesenému rozsudku předseda senátu.

Příčina, proč přišel jeden člověk o život, byla ve svém důsledku malicherná. Poškozený přišel na ubytovnu a slovní konflikt s jedním ze spolubydlících ukončil pohlavkem. Netušil však, že muž má operovanou hlavu.

Soudce: Abstinujte

Obžalovaný se rozhodl spolubydlícího zastat a došlo na souboj pěstí. Poškozený však měl navrch. S tím se Goliat zřejmě nechtěl smířit, a i když ho ostatní odvedli do jiného pokoje, vrátil se později za poškozeným a vše skončilo pobodáním. Jak vrah, tak jeho oběť byli pod vlivem alkoholu.

Ačkoliv obhajoba navrhovala překvalifikovat čin na zabití, soud se s tímto názorem neztotožnil. „V jednání obžalovaného nelze spatřit ani znaky nutné sebeobrany,“ dodal Veselský.

„Abstinujte. Vidíte, jak je alkohol schopen relativně bezproblémového člověka dostat až do soudní síně,“ apeloval na závěr soudce Veselský na obžalovaného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám