Hlavní obsah

Švédové vyhodili vakcíny proti covidu za víc než tři miliony. Nebyl o ně zájem

Stockholm

Švédsko se zbavilo vakcíny proti koronaviru, kterou nakoupilo do zásob. Důvodem byl malý zájem o očkování, především posilovacími dávkami. Severská země vyhodila celkem 8,5 milionu dávek v hodnotě půl druhého milionu švédských korun (zhruba 3,2 milionu korun).

Foto: Michael Robert, ČTK

Vakcína od AstraZeneky

Článek

Bývalý národní koordinátor pro očkování Richard Begström na vlnách švédského rozhlasu potvrdil, že důvodem vyřazení posilovacích dávek byl slabý zájem veřejnosti o ně.

Očkování tzv. boostery je ve Švédsku doporučené. Begström nezájem vysvětloval tím, že si země nejhorším epidemickým obdobím už prošla.

„Největší objem představují dávky, o které lidé neprojevili zájem, tedy třetí, čtvrtá či pátá posilovací dávka. Byly nakoupeny s předstihem a nyní se musely zlikvidovat,“ potvrdil Begström rozhlasu.

Někdejší švédský koordinátor očkování upřesnil, že se jedná o dávky v hodnotě zhruba 1,5 milionu švédských korun (přibližně 3,2 milionu korun českých). Zároveň se jedná o bezmála pětinu všech dosud zakoupených vakcín Švédskem.

Mluvčí Agentury pro veřejné zdraví rozhlasu uvedl, že možným odůvodněním je, že potřebu vakcín pro Švédy ovlivnil vývoj pandemie a také imunita tamní populace.

Švédsko na podzim loňského roku darovalo více než půl milionu vakcín od společnosti Pfizer/BioNTech Ukrajině. Tyto vakcíny byly upraveny, aby účinkovaly proti variantě omikron.

Stockholm od začátku pandemie vsadil na dobrovolná opatření proti covidu. Ponechal například otevřené školy a občany pouze nabádal k omezení kontaktů.

Stejně jako ve většině zemí se ale nedařilo udržet koronavirus před nejohroženějšími jedinci, především v domovech pro seniory. Také Švédsko tak později muselo opatření zpřísnit.

Covid loni přestal být dominantní příčinou úmrtí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám