Hlavní obsah

ROK S COVIDEM: Věří známí Češi, že Česko v pandemii nakonec obstojí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už více než rok žijí všichni obyvatelé České republiky pod více či méně přísnými protikoronavirovými regulemi. Covid-19 nám sebral naše blízké a změnil naše životy. Novinky se zeptaly čtrnácti osobností českého veřejného života na to, jaký podle nich byl a je rok s covidem. Tentokrát se ptáme, zda věří, že Česko zvládne očkovací proces? A kdy by se podle nich mohl život začít vracet k normálu?

Foto: koláž Novinky.cz, Novinky

Článek

Dagmar Pecková, operní pěvkyně

Foto: Právo

Dagmar Pecková

Jakékoli prognózy jsou zřejmě nesmyslné. Ty by měli říkat odborníci. Všechno záleží na organizaci a důvěře. Čím víc budou lidé dodržovat nařízení a nechají se očkovat, tím dříve se to může navrátit k normálu. Ale mám pocit, že spousta lidí si tohle neuvědomuje.

Jiří Strach, scenárista a režisér

Foto: Právo

Jiří Strach

Nechci kafrat do věcí, kterým nerozumím, nejsem virolog ani epidemiolog. Normál asi bude, pakliže se neobjeví žádná horší, vražednější mutace. A očkování věřím, že zvládneme, až bude dost vakcín.

Daniel Beneš, předseda představenstva společnosti ČEZ

Foto: Právo

Daniel Beneš

V případě, že bude dost vakcín, nevidím důvod, proč bychom očkování neměli zvládnout. Otázka je, zda se život začne vracet k normálu. Tedy spíše – co považujeme za normál. Věřím, že se zase začneme více setkávat, že se děti vrátí do škol a otevře se celá naše ekonomika. Život už ale nebude takový jako před covid-19. S tím bychom měli počítat.

Ivan Netuka, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM

Foto: archív autora

Ivan Netuka

Je to naše jediná cesta. Věřím, že díky schopnostem, kreativitě a nasazení našich lidí na všech stupních se podaří relativně minimalizovat nedostatky ve strategickém řízení a promyšleném přístupu na centrální úrovni. Léto nastartuje pozitivní změnu. Přehmatům navzdory.

Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd

Foto: Právo

Eva Zažímalová

Pokud od výrobců dorazí slíbené dávky schválených vakcín a podaří se i jejich distribuce do očkovacích center a k praktickým lékařům, tak věřím, že během čtyř až pěti měsíců dosáhneme kýžených 70 procent proočkované populace a budeme si moci všichni vydechnout. To ovšem za předpokladu, že mezitím virus nezmutuje do podoby, na kterou budou současné vakcíny málo účinné.

Kromě vakcín ale slibuje návrat k normálu také vývoj protilátky k léčbě covid-19; tohoto vývoje se účastní také vědci z Akademie věd, tak jim držím palce.

Helena Illnerová, biochemička, fyzioložka, bývalá předsedkyně AV

Foto: Právo

Helena Illnerová

Myslím, že Česko očkovací proces zvládne, i když možná pomaleji, než jsme doufali, a to nejen z důvodu příliš pozvolného přísunu vakcín. Obávám se, že jsme též zapomněli včas a dostatečně přesvědčovat naše občany, aby se nechali očkovat v nejvyšší možné míře. A očkování bude možná ještě složitější vzhledem k přibývajícím mutacím koronaviru a též snad k nutnosti proočkovat i dětskou populaci. Ale protože jsem optimista, tak věřím, že na podzim již další vlna nepřijde.

Jiří Hrdina, bývalý hokejista

Foto: Právo

Jiří Hrdina

Očkování je příliš pomalé, ale je to jediná cesta ven. Ve finále to zvládneme, ale návrat k normálu, tak jak jsme žili před covidem, vidím na příští jaro.

Jiří Grygar, astronom a astrofyzik, Fyzikální ústav AV ČR

Foto: Právo

Jiří Grygar

Moc tomu v této chvíli nevěřím. Vakcíny se evidentně distribuují na základě politických a nikoliv zdravotnických kritérií. Někde se křečkují a jinde rozdávají ve větších dávkách.

Martina Sáblíková, rychlobruslařka

Foto: Právo

Martina Sáblíková

Doufám, ale na to si musíme počkat. Je strašně těžké teď cokoliv říkat, nicméně věřím, že se situace zlepší.

Petr Čech, fotbalista

Foto: Právo

Petr Čech

Věřím, že pandemii postupně zvládne celý svět, nevypichoval bych v tuto chvíli jednu zemi nebo kontinent. Všichni jsme doufali, že rok 2021 již bude v tomto ohledu návratem k normálu, nicméně čeká nás očividně ještě poměrně dlouhá cesta.

Pavel Kolář, fyzioterapeut

Foto: Právo

Pavel Kolář

Již v létě se vědělo, že cestou, jak vyjít z izolace a vrátit se k běžným sociálním kontaktům a do běžného života, bude vakcinace. Poměr risk/benefit je na straně vakcín, a to zvlášť u skupin obyvatel ohrožených vážným průběhem onemocnění. Klíčové tedy bylo zajistit dostatečný počet vakcín, organizačně zajistit jejich co nejrychlejší aplikaci a podle posledních vědeckých zjištění zajistit aplikaci v první dávce u lidí, co covid-19 ještě neprodělali.

Místo toho se využívá lockdownů, které jsou prokazatelně a dokazatelně vědecky nejméně účinným prostředkem v boji proti této pandemii. Život k normálu by se mohl vracet za dva měsíce.

Aleš Linhart, Předseda České kardiologické společnosti

Foto: archív autora

Aleš Linhart

Přesto, že se zpočátku zdálo, že proces vakcinace není dobře připraven, opět zapracovala síla našeho zdravotnického systému a nasazení lidí. Jsem přesvědčen, že pokud bude dostatek vakcín, celý proces se zvládne. Příjemným překvapením je silný zájem o vakcinaci a velká trpělivost lidí.

Václav Cílek, geolog, klimatolog, Geologický ústav AV ČR

Foto: Jan Handrejch, Právo

Geolog, klimatolog, spisovatel, esejista, filosof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy Václav Cílek.

Otázka je, co je normál. Podle mě to určitě nebylo rozmařilé období posledních dvaceti let. Nic jiného než zvládnout očkování nám stejně nezbude, otázka je, kdy k tomu dojde. Ale to je pohled jen z naší strany, co když koronavirus má také „svoji hlavu“ a své strategické plány a taky doufá, že to obstojně zvládne?

Václav Pačes, biochemik, bývalý předseda AV ČR

Foto: Právo

Václav Pačes

Nakonec to zvládneme, ale zemřelých je víc, než mohlo být. Úplný návrat k „normálu“ čekám na podzim, ale virus se bude vracet.

Anketa

Kdy by se podle vás mohl začít život v Česku vracet k normálu?
Do měsíce
5,8 %
Do léta
23,2 %
Do podzimu
8,7 %
Do konce roku
7,2 %
Později než letos
42 %
Asi nikdy
8,7 %
Neumím na to odpovědět
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám