Hlavní obsah

Rektor UK Zima leží ve vážném stavu v nemocnici, má covid

• Aktualizováno

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima má covid-19. Je ve vážném, ale stabilizovaném stavu na intenzivním lůžku ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, řekl mluvčí univerzity Václav Hájek. V uplynulých měsících Zima prosazoval názor, že by si lidé z nerizikové většiny měli na koronavirus vytvořit přirozenou imunitu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Článek

Už loni v dubnu společně s 11 dalšími kolegy z Univerzity Karlovy vyzval Zima k uvolňování opatření proti covidu-19 s odůvodněním, že mohou mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku. Jiní lékaři a odborníci z několika fakult UK se pak proti tomu ohradili. Podle nich vyjádřili jejich kolegové spíše politický než odborný názor. Zima nicméně i později opakoval, že se lidé musí naučit s covidem-19 žít, a hlásil se ke strategii přirozeného promořování.

Rektor Univerzity Karlovy Zima je v nemocnici s dýchacími obtížemi

Domácí

Čtyřiapadesátiletý rektor je hospitalizován od čtvrtka 14. ledna. "Rektor UK Tomáš Zima je hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici. Je ve vážném, ale stabilizovaném stavu na intenzivním lůžku. Důvodem hospitalizace jsou komplikace spojené s onemocněním covid-19," uvedl v úterý mluvčí univerzity.

V čele nejstarší české vysoké školy stojí lékař a biochemik Zima od února 2014. V letech 2005 až 2012 byl děkanem 1. lékařské fakulty UK, poté do zvolení rektorem působil jako proděkan fakulty pro vnější vztahy. V době jeho nepřítomnosti ho nyní ve vedení školy zastupuje prorektor Jan Royt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám