Hlavní obsah

Přibylo 12 459 nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V úterý laboratoře v Česku prokázaly 12 459 případů koronaviru, 10 484 z nich byly nové infekce. To je o zhruba 1100 méně než před týdnem. Počty nakažených v uplynulých týdnech v mezitýdenním srovnání klesaly, ale za pondělí jich bylo o něco víc. Podle odborníků to může signalizovat nástup nové, menší vlny covidu-19. Počet lidí, kteří od začátku epidemie v zemi zemřeli s potvrzenou nákazou, přesáhl 39 tisíc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Článek

Dál klesá počet hospitalizovaných. Za týden se snížil o víc než 700, nyní je v nemocnicích 2269 pacientů s covidem. Z nich bylo 153 ve vážném stavu, minulé úterý mělo těžký průběh covidu 213 pacientů. Před měsícem bylo hospitalizováno okolo 4000 nakažených, z toho 250 v těžkém stavu.

S prokázaným koronavirem zemřelo v Česku ke středě 39 032 lidí.

Celorepublikové incidenční číslo kleslo ke střednímu dnu pod 500, nižší bylo naposledy 12. ledna. Před týdnem připadalo na 100 tisíc obyvatel za sedm dní 570 nových případů nákazy.

Respirátory budou povinné jen v dopravě a zdravotnických zařízeních

Domácí

Oproti předchozímu týdnu ubylo i reinfekcí. Laboratoře zjistily v úterý 1975 podezření na opakovanou nákazu, to je o 240 méně víc než minulé úterý.

Rozšířila se varianta BA.2

Česko je podle odborníků před další, menší vlnou epidemie koronaviru. Nárůst podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nesouvisí s příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Z Dánska se podle Státního zdravotního ústavu rozšířila nově zachycená subvarianta omikronu, označená BA.2, která je nakažlivější. Podle dat ze sekvenací vzorků tvoří v ČR asi čtvrtinu případů.

WHO: Podvarianta BA.2 nepůsobí vážnější covid

Svět

Laboratoře v úterý provedly podle dosavadních údajů dohromady přes 36 300 PCR i antigenních testů, oproti stejnému dni předchozího týdne o zhruba 9000 méně. Počet testů klesá zhruba od začátku února, ve stejnou dobu začala epidemie zpomalovat. I přes stále relativně vysoké počty nakažených nová dominantní varianta omikron způsobuje zpravidla méně závažný průběh nemoci.

Stát kvůli příznivému vývoji postupně ruší většinu omezení. Vláda ve středu posoudí návrh ministerstva zdravotnictví, aby od pondělí 14. března zůstaly respirátory povinné jen v hromadné dopravě a zdravotnických či sociálních zařízeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám