Hlavní obsah

Po respirátorech sháňka, ale nikdo neví, kdy budou

Právo, Miroslav Homola, Martin Procházka

Sehnat v obchodě či lékárně ochranu obličeje proti virům, ať už v podobě roušky, respirátoru či masky, je téměř nemožné. Právo již informovalo, že vyprodaná je i nabídka pracovních respirátorů v řetězcích jako Hornbach.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Lidé s respirátory a rouškami (ilustrační foto)

Článek

Kdy zase bude dostatek těchto pomůcek na pultech, není jasné. Na trh se chystají i speciální patentované ochranné masky, ale až za pár týdnů.

Například orlickoústecký výrobce respirátorů Moldex, který je součástí americko-německé skupiny, už přešel na výrobu ve třech směnách a vyrábí i v sobotu.

Jedním z nakažených Čechů je profesor z České zemědělské univerzity

Koronavirus

Produkci oproti normálu podle zástupce firmy pro Českou republiku a Slovensko Martina Trojana zvýšil o 30 procent. Pokrýt poptávku to však nestačí, vyrobené respirátory jdou hned z ruky do ruky.

Na dotaz Práva, kdy bude respirátorů opravdu dostatek, odpověděl Trojan, že po dobu trvání nebezpečí nákazy produkce stačit nebude. „Opravdový dostatek bude zase až ve chvíli, kdy nebezpečí pomine,“ řekl.

Speciální masku použijete opakovaně

„V tuto chvíli nemá mnoho lékáren ochranné pomůcky ani pro své pracovníky,“ upozornila v pátek Česká lékárnická komora. Dodala, že má od vlády a výrobce přislíbeno, že respirátory budou, avšak aktuálně nedisponuje přesnější informací o termínu a způsobu dodání ani o konkrétním množství a ceně.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Do tří týdnů se mají na trhu ve světové premiéře objevit patentované ochranné masky vyvinuté ve spolupráci českých a izraelských vědců, které bude vyrábět a na trh dodávat brněnská společnost Respilon.

Masky s užitím nové a podle tvůrců převratné nanotechnologie, kdy je jako ochranný prvek použit oxid mědi, takže lze masku využít i opakovaně, se budou vyrábět nejprve v Izraeli. Začít se má nejdéle do tří týdnů a masky budou částečně určeny i pro český trh. Zřejmě od května se pak rozjede výroba i v ČR. Masky vyrobené v Brně budou především pro tuzemské užití.

Strach z koronaviru žene turisty do českých a slovenských hor

Koronavirus

„Původně jsme se zavedením brněnské výrobní linky vůbec nepočítali. Převratné okolnosti, před které nás světová epidemie v posledních týdnech postavila, však zcela mění situaci a my jsme myslím v rekordně krátké době udělali maximum, abychom začali s výrobou v ČR,“ řekla Právu majitelka společnosti Respilon Jana Zimová.

V Izraeli se počítá s výrobní kapacitou kolem 50 tisíc kusů týdně. Více, zpočátku 70 tisíc za týden, se jich bude vyrábět v Brně. Sama Zimová přiznává, že to nejsou závratné objemy. Jaká bude cena nového výrobku, zatím firma neprozradila.

Respilon má v současnosti výrobu v Číně, na tamní produkci však nedosáhne.

„Jsme v kontaktu s naší ambasádou, víme tedy, že se tam roušky vyrábějí, ovšem vše, co se z linek dostane do skladů, pak uvolňuje a pro čínské potřeby vydává čínská vláda. My či jiná země v Evropě z této výroby nedostaneme nic,“ dodala Zimová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám