Hlavní obsah

Po černém březnu vyhlížíme duben s nadějí

Právo, Novinky, Jan Martinek, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do druhého čtvrtletí roku 2021 vstupuje Česko s nadějí, že pandemie ještě tento měsíc výrazně poleví. Například ke středečnímu ránu laboratoře odhalily 8568 nakažených, což je zhruba o 2400 méně než v uplynulém týdnu, a za pátek přibylo 3809 potvrzených případů nákazy, tedy dokonce o 3899 případů méně než minulý pátek. Klesají i počty hospitalizovaných.

Článek

Březen byl přitom jeden z nejkrutějších měsíců za celou dobu pandemie. Z celkem 26 421 úmrtí s covidem-19 zemřelo za březen 5419 lidí, což je zatím nejvyšší číslo. Celkový počet březnových obětí bude ještě vyšší, protože se započítávají několik dní zpětně. V listopadu loňského roku, kdy v ČR vrcholila podzimní vlna, zemřelo 4974 lidí.

Za březen přibylo 292 tisíc pozitivních. Přes 800 tisíc lidí se nakazilo během prvních tří měsíců tohoto roku, téměř o 70 tisíc víc než za uplynulý rok 2020 od 1. března, kdy se objevili první nakažení.

ON-LINE: Za středu přibylo 7208 nově nakažených

Zahraniční

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška by duben mohl přinést kýžený obrat k lepšímu. „Na současný stav se dá koukat dvěma pohledy. První je velmi pozitivní, protože nákaza na populační úrovni jednoznačně klesá,“ řekl Právu Dušek.

„Každý týden klesáme až o 25 procent, což je dobrá zpráva, a tento trend bude podle všech modelů pokračovat. Snižuje se počet zranitelných osob a je méně lidí přijímaných do nemocnic,“ uvedl ředitel ÚZIS.

„Klesá také relativní pozitivita testů, což je dobrý indikátor virové nálože v populaci,“ dodal před pár dny. Podíl pozitivních PCR testů se tento týden dostal pod třicet procent, což znamená, že pozitivní byl zhruba každý třetí testovaný.

Opakovaná nákaza je častější, než se čekalo

Koronavirus

Druhý pohled je ale podle něj skeptičtější. „Nemocniční zátěž klesá zatím velmi pomalu a je enormní. Stále je nad úrovní maxima, které jsme viděli na podzim. Pacienti na JIP leží velmi dlouho,“ sdělil Právu Dušek.

Epidemie se nyní podle něj přelévá z Čech na Moravu. „V českých regionech dochází v nemocnicích k poklesu, ale pořád jsou počty pacientů stejné nebo vyšší než na podzim,“ řekl.

Počet hospitalizovaných s covidem-19 v Česku nicméně v pátek klesl na 6530, což je nejméně od 21. února. Množství pacientů klesá čtvrtý den v řadě. Ve vážném stavu je 1469 pacientů, což je skoro o 400 méně než před týdnem. Během pátku zemřelo v souvislosti s koronavirem 51 osob, ve čtvrtek jich bylo 125 a ve středu (poslední březnový den) 138. Od počátku pandemie skonalo celkem 26 867.

Reprodukční číslo R v Česku kleslo podle dat ministerstva zdravotnictví na úroveň 0,78.

Půlka dubna rozhodne

Do uspokojivého stavu, co se týče hospitalizace, by se ČR podle Duška měla dostat za dva až tři týdny. Už z dřívějších předpovědí vycházelo, že obrat by měl nastat v polovině dubna. „Půlka dubna je skutečně magické datum. Zde by se měla proočkovanost seniorní populace sejít s bržděním epidemie, což výrazně zrychlí uvolňování nemocniční zátěže,“ řekl Dušek.

Za poslední týden přibylo šest podezření na úmrtí po očkování

Domácí

Počet podaných dávek očkování proti této nemoci od prosincového začátku vakcinace dosáhl k pátečnímu večeru zhruba 1,78 milionu. Obě potřebné dávky již dostalo asi 557 tisíc osob.

V pátek bylo očkováno proti covidu-19 jen asi 18 500 lidí, počet očkovaných za páteční volný den tak odpovídá spíše číslům za soboty. Podobný byl v pátek pokles počtu provedených testů na koronavirus, kterých bylo dohromady jen kolem 51 tisíc, zatímco před týdnem jich bylo asi 165 tisíc – navzdory poklesu počtu nakažených se tak tento jeden den zvýšil podíl pozitivně testovaných na koronavirus.

„Každopádně celkem 64 procent lidí starších osmdesáti let už dostalo první dávku vakcíny, u lidí nad sedmdesát let je to asi 40 procent,“ uvedl Dušek.

Zatímco v Česku se epidemie mírní, v sousedních zemích, jako je Německo, Polsko či Rakousko, se opět rozjíždí, i když počty jsou nižší než v ČR. „Jsem naprosto přesvědčen, že jsme před těmito zeměmi. Ukazuje se, že nákaza je skutečně dynamická. V Německu se epidemie opět šíří i s očkováním,“ varoval.

Výběr článků

Načítám