Hlavní obsah

Očkování dětí od 12 let bylo spuštěno

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na očkování proti covidu se mohou od čtvrtku registrovat děti od 12 do 15 let, kterých je zhruba 456 tisíc. Rodiče je mohou přihlásit do jednoho ze sedmi desítek očkovacích míst.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Většinou se jedná o místa v okresních nemocnicích nebo ve vybraných očkovacích centrech. Vybírat mohou z předem vyhrazených časů, kdy tam bude i dětský lékař. Děti musí přijít se zákonným zástupcem.

„Dle informací ministerstva zdravotnictví bude možné udělit informovaný souhlas ústně. Písemná forma není nutná, avšak dané očkovací místo si ho může v této formě vyžádat,“ řekl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Pro děti nad 12 let je dostupná pouze vakcína od Pfizer/BioNTech, kterou Evropská léková agentura (EMA) zatím jako jedinou pro tuto skupinu schválila.

U této agentury už podala žádost o schválení své vakcíny pro stejnou věkovou kategorii také společnost Moderna.

Nově nakažených je opět více než minulý týden, číslo R je nad jedničkou

Zahraniční

Většina lékařů se shoduje, že očkování dětí schválenými vakcínami by mělo být bezpečné a je důležité zejména pro omezení postcovidových problémů a pro omezení prostoru pro další šíření viru.

Podle místopředsedkyně České vakcinologické společnosti a pediatričky Hany Cabrnochové by se u dětí neměly vedlejší účinky lišit od těch, se kterými se běžně potýkají dospělí, tedy například bolest svalů, hlavy nebo zvýšená teplota.

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám