Hlavní obsah

Na očkování od praktiků čeká přes 370 tisíc lidí

Na vakcínu čeká momentálně u praktických lékařů přes 370 tisíc lidí, většinu tvoří sedmdesátníci a chronicky nemocní. Není přitom jisté, kdy se k vakcíně dostanou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Několik stovek z pěti tisíc ordinací totiž stále žádnou látku nedostalo. Novinářům to v úterý řekl šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Situace je o to horší, že společnost Johnson & Johnson pozastavila dodávky svých vakcín do Evropy. „Je to více lidí, než kolik v těchto kategoriích čeká v očkovacích centrech. Nemůžeme se tvářit, že tady tito lidé nejsou, a budeme dál otvírat další věkové skupiny,“ řekl Šonka.

Od dnešního rána spustilo ministerstvo zdravotnictví registraci i pro osoby ve věku 65 až 69 let. Mnoho zájemců a málo vakcín vede některé praktiky k tomu, že své pacienty raději přehlásí do očkovacího centra. Mohli by se dostat na řadu rychleji, zejména ti nejstarší.

Potvrzeno. Vakcíny Johnson & Johnson do Česka zatím nepřijdou

Koronavirus

„Já jsem svým pacientům doporučil, aby se v centru zaregistrovali také, protože nám to neznemožňuje ho eventuelně přeočkovat, pokud bychom vakcínu dostali,“ řekl novinářům místopředseda pro zahraniční aktivity Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Bohumil Seifert.

Šonka to však přirovnal k „loterii“, kde rozhoduje vytíženost center. „Může se stát, že praktický lékař dostane vakcíny již zítra a můžete být naočkována, anebo může ještě chvíli čekat. Stejně tak nikdo negarantuje, že se v očkovacím centru dostanete na řadu rychle. Řídil bych se podle lokálních podmínek,“ poradil Šonka pacientce s chronickým onemocněním.

Vakcínu má už 400 nezletilých

Koronavirus

Hromadné přeregistrování pacientů ale může praktiky o dohodnuté vakcíny na čas připravit. „Komplikací je, že ve chvíli, kdy větší množství našich pacientů referujeme do očkovacího centra, tak přicházíme o pacienty, které máme registrované v systému ISIN a díky kterému k nám vakcíny míří,“ řekl novinářům místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha.

Především na začátku provázely očkování u praktiků komplikace s distribucí, drhla i domluva s krajskými koordinátory očkování. Situace se podle Šonky zlepšuje, ale za zbytečný označil vznik dalších očkovacích center v menších městech, kde by mohli jejich práci dělat praktici.

Reklama

Výběr článků

Načítám