Hlavní obsah

Mladé Britce už podruhé přeložili transplantaci ledviny kvůli koronaviru

Novinky, Michael Švarc

Na konci října měla 19letá Britka Mali Elwyová podstoupit transplantaci ledviny. Už podruhé. Její termín byl ovšem opětovně přeložen kvůli pandemii koronaviru. Dívka, jež trpí chronickým selháním ledvin, se obává, že kvůli dlouhé rekonvalescenci nestihne nastoupit příští rok na univerzitu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Elwyová už jako dítě podstupovala léčbu rakoviny, v srpnu měla jít na transplantaci ledviny, kterou jí měl darovat její bratr Morgan. Složitá zdravotnická situace to však neumožnila a stejně tak tomu bylo i na konci října.

„Lékaři si myslí, že by to pro nás aktuálně bylo příliš riskantní. Zákrok mi zrušili tři dny před operací kvůli situaci s koronavirem. Oba, i všichni kolem nás, jsme z toho rozmrzelí,“ uvedla dívka serveru BBC.

Obavy má především z toho, že se kvůli dlouhotrvající rekonvalescenci nestihne vrátit do školy. Letošní rok vynechává právě kvůli operaci. „Samozřejmě chápeme, proč nám to zrušili, když vidíme, kolik případů všude kolem je,“ komentovala dívka situaci ohledně pandemie. „Znovu jsme se dostali do bodu, kdy se ruší velké operace a následná léčba, protože pobyt v nemocnici je příliš riskantní,“ doplnila.

Lůžka se rychle plní

Dívka měla operaci podstoupit v nemocnici v Liverpoolu. Městský radní Paul Brant už dříve v říjnu uvedl, že kapacita jednotek intenzivní péče je naplněna z 95 procent a kvůli rychlému nárůstu případů koronaviru se plní stále rychleji.

Ráno rychlotest, odpoledne na fotbal? V Británii uvažují o návratu k normálu

Koronavirus

Toto tvrzení však následně popřely liverpoolské nemocnice ve správě britské zdravotní služby NHS, podle nichž jsou jednotky intenzivní péče zaplněny pouze z 80 procent, přičemž v opravdu kritickém stavu je 47 pacientů. V říjnu přitom kapacita bývá obvykle plná z 85 procent, uvádí server Daily Mail. I tak je ovšem podle lékaře Tristana Copea zaplněnost vyšší než v dubnu a stále roste, konkrétní data ovšem neuvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám