Hlavní obsah

Mikuláš hezkou nadílku nepřinesl. V Belgii nakazil 125 seniorů, 18 zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V belgickém domově pro seniory se po návštěvě svatého Mikuláše nakazilo koronavirem 125 lidí, 18 obyvatel zařízení už nemoci covid-19 podlehlo. Informoval o tom server The Brussels Times. Virologové prokázali, že většina infikovaných se nakazila ze stejného zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Belgická média případ sledují od začátku prosince, kdy se v domově pro seniory Hemelrijck ve městě Mol poblíž Antverp objevili první nakažení. Ukázalo se, že v rozporu s pravidly tam přišel jeho obyvatele rozveselit svatý Mikuláš – Sinterklaas. V Belgii a Nizozemsku jde o oblíbenou tradici, jenže v tomto případě měl muž představující Mikuláše posléze pozitivní test na koronavirus. Ačkoli obchůzku absolvoval v roušce, nakazil nejspíše desítky lidí.

Laboratorní vyšetření ukázala, že Mikuláše, 97 obyvatel domova a 17 zaměstnanců nakazil stejný kmen viru SARS-CoV-2. Podle virologa Marka Van Ransta je tak pravděpodobné, že se všichni nakazili ze stejného zdroje. Není ovšem jisté, zda za nákazu může jen mikulášská obchůzka. Je totiž krajně neobvyklé, aby jediný přenašeč během krátké doby nakazil tolik lidí.

V Belgii se podle dat Univerzity Johnse Hopkinse koronavirem nakazilo téměř 640 000 lidí, přes 19 000 z nich zemřelo.

Japonsko se na měsíc zavře cizincům. Kvůli mutaci koronaviru

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám