Hlavní obsah

Čínský expert: Uvolnění by přineslo katastrofu

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se čínská vláda řídila doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO) a uvolnila koronavirové restrikce, byla by to katastrofa, varoval přední čínský epidemiolog.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Dezinfekce pekingského stadionu Kuan-kan, kde se testují nakažení.

Článek

Experti WHO nedávno vyzvali vlády, aby uvolnily či odstranily opatření omezující cestování. Tyto normy vzhledem k vysoce nakažlivé, ovšem mírnější variantě omikron podle nich „ztratily přidanou hodnotu a přispívají k ekonomickým a sociálním potížím“.

Čína dál používá anální testy na covid

Svět

„Kdybychom se slepě řídili doporučeními WHO bez předešlé dostatečné imunizace (společnosti) a psychologické přípravy (veřejnosti), mělo by to katastrofální následky,“ napsal Ceng Kuang, poradce vlády a exšéf Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Na 90 procent Číňanů je sice plně naočkovaných, ovšem vakcínami domácí výroby, které chrání méně než ty západní. Vláda navíc přesvědčila lidi, že západní země, které mají desetitisíce případů denně, v boji proti epidemii zcela selhaly na rozdíl od Číny.

Izolace čínského Si-anu po měsíci skončila

Svět

Ta denně hlásí mnohem nižší přírůstky nových případů koronaviru než například Spojené státy nebo řada zemí v Evropě i jinde na světě.

Od loňského roku bojuje s pandemií covidu-19 politikou takzvané nulové tolerance, což znamená, že místnímu šíření viru se pokouší zabránit v zárodku, často za pomoci drastických opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám