Hlavní obsah

Angličané zkouší život bez omezení. Navzdory odborníkům i veřejnosti

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Anglii se od pondělí zmírňuje řada protikoronavirových opatření navzdory tomu, že v zemi v posledních dnech opakovaně registrují vysoké počty nově nakažených. Nošení roušek již nebude povinné a nebude nijak omezován počet lidí, kteří se mohou setkat. Proti rozhodnutí vlády se však ozvalo přes tisíc odborníků. S koncem restrikcí navíc překvapivě nesouhlasí ani veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Navzdory hlasitému varování velké části odborné komunity rozhodla londýnská vláda o následujících pravidlech:

  • Povinnost plošného nošení roušek uvnitř i venku končí. Vláda lidem doporučuje řídit se „vlastní zodpovědností” a zakrývat si dýchací cesty minimálně v přeplněných místnostech a v lokalitách, kde počet případů narůstá.
  • Obchody a zřizovatelé hromadné dopravy mají právo po zákaznících požadovat nošení roušek. 
  • Noční kluby se otevřou poprvé od loňského března.
  • Uvnitř i venku už se může setkávat neomezený počet lidí.
  • Zbývající sportovní stadiony budou moci otevřít s plnou kapacitou.
  • Povinnost dodržování 1,5metrových sociálních rozestupů je zrušena s výjimkou dvou případů: na letišti a v karanténně po pozitivním testu.
  • Lidé si mohou v restauracích a hospodách sednout po kolika chtějí a při vstupu už nemusí skenovat QR kód pro účely trasování.
  • Doporučení k práci z domova už končí.
  • Návštěvy blízkých osob v domovech pro seniory už nebudou čelit žádným omezením.
  • Děti už nebudou školy navštěvovat ve skupinách. Do karantény už budou muset, pouze pokud jim vyjde pozitivní test nebo přijdou do kontaktu s nakaženou osobou.
Foto: Profimedia.cz

Původně se ukončení restrikcí říkalo „Den Svobody”, s čím dál rychlejším nárůstem případů začala být vládní rétorika obezřetnější, všímá si deník Daily Mail.

Ministři při svých vystoupeních apelují, aby lidé nepřestávali dbát na hygienická opatření a nosili dále roušky tam, kde se shlukuje hodně lidí.

Přes tisíc expertů však podepsalo minulý týden dopis vládě, ve kterém její rozhodnutí označují za nevědecké a neetické.

Johnson nechtěl do karantény. Musí

Evropa

Pozoruhodné je, že stejný názor zastává i většina Britů. Ze čtvrtečního průzkumu Britského národního statistického úřadu (ONS) vyplývá, že 54 procent obyvatel nepovažuje zrušení restrikcí za dobrý nápad.

Šedesát čtyři procent lidí hodlá i nadále nosit roušky v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy.

Raketový nárůst infekcí

Británie na konci minulého týdne několikrát zaznamenala nejvyšší denní bilance nakažených koronavirem za posledního půl roku.

Předpokládá se, že vlivem uvolnění opatření se brzy objeví každý den více nových infekcí, než tomu bylo na vrcholu druhé vlny viru na začátku tohoto roku. V neděli zaznamenaly úřady 48 161 nových případů.

Počet případů se ale zatím naštěstí tolik nepromítá do křivky zemřelých. Denně umírá s covidem-19 okolo 40 lidí, což je jen zlomek rekordních 1800 zemřelých v lednu tohoto roku.

Protikoronavirová opatření zrušíme, potvrdil britský ministr

Koronavirus

Míru zemřelých se daří držet na uzdě díky vysoké proočkovanosti, vakcíny totiž dobře brání těžkému průběhu nemoci, hospitalizaci, a tudíž i smrti.

Jak podotýká Reuters, 87 procent britských dospělých už obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny a přes 68 procent už je plně ochráněno.

Zrušení koronavirových restrikcí se týká pouze Anglie. Pravidla pro zbylé tři země Spojeného království (Skotsko, Wales a Severní Irsko) si tvoří tamní vlády samostatně.

Skotsko k uvolnění přistoupilo také, rozsah není ale zdaleka takový jako v Anglii. Bude dál platit povinnost nošení roušek v dopravě i v obchodech a restaurace budou muset dál zavírat nejpozději o půlnoci.

Virolog: Přeočkování nás nemine, britský postup je unáhlený

Koronavirus

Zvyšuje se však například počet účastníků kulturních a sportovních událostí. Svateb a pohřbů se nově bude moci zúčastnit 200 lidí a zvyšuje se také počet lidí z různých domácností, kteří se mohou setkávat uvnitř i venku.

Reklama

Výběr článků

Načítám