Hlavní obsah

Zákaz starých kotlů na pevná paliva už letos. Výměnu za nový kotel je třeba začít řešit ihned

Komerční článek

Majitele kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy čeká od září 2024 zákaz provozu těchto zastaralých zdrojů vytápění. Starý kotel je nutné nahradit moderním ekologickým kotlem 5. třídy, případně jiným moderním zdrojem energie. Je nejvyšší čas začít s povinnou výměnou, protože samotné dodání i instalace kotle vyžadují svůj čas.

Foto: BLAZE HARMONY)

Starou kotelnu lze přetvořit na čistou technickou místnost

Článek

Zákon o ochraně ovzduší přináší od 1.9.2024 zákaz provozu neekologických kotlů. Dle něj už nebude možné provozovat kotle na pevná paliva v objektech určených k bydlení, které nesplňují alespoň 3. emisní třídu dle normy ČSN EN 303-5. Za porušení hrozí opakovaná pokuta až 50 tisíc korun.

Využijte povinnou výměnu ve svůj prospěch

Výměna starého kotle není levná záležitost. Když ji však správně uchopíte a využijete všech nabízených možností, jakými jsou i státní dotace, může pro vás nakonec znamenat dlouhodobé úspory, které počáteční investici rychle vrátí.

Správný výběr nového kotle vám také přinese novou úroveň komfortu, který jste se starým kotlem sotva poznali. Uspoříte palivo i čas, který starý kotel vyžadoval k obsluze i čištění. Předěláním špinavé kotelny na čistou technickou místnost lze dokonce rozšířit užitné prostory domu.

Foto: BLAZE HARMONY)

Technická místnost s kotlem na dřevo BLAZE COMFORT

Základem je správný výběr kotle

Už při výběru kotle byste měli najít zkušeného topenáře , který zhodnotí stav vaší topné soustavy, doporučí ideální náhradu starého kotle, nacení investici a naplánuje s vámi konkrétní postup výměny. Řada topenářů také umí vyřídit dotaci, kterou na výměnu kotlů nabízí stát.

Dotace na výměnu kotlů

Existují dva hlavní dotační tituly, které stát na výměnu kotlů nabízí. Mají název Kotlíkové dotace a Nová zelená úsporám. Ta první je přímo určena pro nízkopříjmové domácnosti, typicky seniory.

Nová zelená úsporám je určena pro ostatní majitele rodinných a bytových domů. Navíc lze u ní kombinovat více druhů úsporných opatření. Za to získáte více finančních prostředků jako bonus. Čím více opatření, tím vyšší dotace.

Nezapomeňte také na to, že po zákazu kotlů 1. a 2. třídy již nebude možné o dotace na výměnu těchto kotlů žádat! Proto je nutné vše začít řešit již nyní.

Vyberte si to nejlepší

Trh nabízí řadu kotlů na pevná paliva různých výrobců. Přestože jsou téměř všechny zařazeny do nejvyšší 5. emisní třídy a splňují zákonné požadavky, mohou se zásadně lišit jak v účinnosti, spotřebě paliva, tak i v komfortu obsluhy. To poznáte jako koncový uživatel při používání, kdy budete trávit více času přikládáním a čištěním kotle, než by bylo nutné.

Nechcete-li udělat chybu, zaměřte se na moderní kotle s řadou inovací. Ty totiž přináší nejvyšší užitnou hodnotu a úsporu jak finanční, tak časovou.

Foto: BLAZE HARMONY)

Kombinovaný kotel na dřevo a pelety BLAZE GREEN COMBI

Jedny z nejvyspělejších kotlů na dřevo a pelety, které na našem trhu najdete, jsou kotle značky BLAZE HARMONY. Tento český výrobce má ve své produktové řadě špičkové modely, které posouvají tradiční způsob vytápění dřívím na novou úroveň.

Výběr článků

Načítám