Hlavní obsah

VELUX přináší uklidňující ASMR zvuky přírody pro duševní pohodu

Komerční článek

Střešní okna vytvářejí příjemné vnitřní klima. Vnášejí do interiéru světlo, vzduch i relaxační zvuky přírody.

Foto: VELUX

VELUX okna pro duševní pohodu

Článek

Celých 39 % Čechů se nezajímá o své duševní zdraví a 50 % dotazovaných nemá čas psychiku řešit. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat společnost VELUX. Důvodů, proč Češi zanedbávají své duševní zdraví, je hned několik. V první řadě jsou to pracovní povinnosti a starost o rodinu, které uvádí polovina dotazovaných. 30 % Čechů pak uvádí, že na to, aby se o své duševní zdraví starali, nemá dostatečné finanční prostředky.

Češi potřebují pro duševní pohodu kontakt s přírodou venku i v interiéru

K tomu, aby se člověk cítil psychicky dobře, nemusí vynaložit velké finanční ani časové prostředky. V první řadě je důležité uvědomit si, co je pro psychickou pohodu nezbytné, a tím je co největší kontakt s přírodou. Ať už se jedná o denní světlo a čerstvý vzduch, pohled do zeleně, nebo příjemné uklidňující zvuky. To vše lze navíc přenést i do interiéru, kde mnozí lidé tráví v dnešní době až 90 % svého času. Tyto poznatky potvrzují i respondenti průzkumu, kteří v 77 % uvedli, že pro to, aby se cítili dobře, potřebují čerstvý vzduch. 59 % uvedlo, že je pro ně nejdůležitější denní světlo, a 74 % lidí pozoruje, že mají dobrou náladu, pokud se nacházejí v příjemném prostředí. Mezi další faktory, které dokážou ovlivnit to, jak se lidé cítí, jsou příjemné vůně, což potvrzuje 15 % Čechů. 14 % jich uvádí, že potřebují navíc příjemné zvuky.

Foto: VELUX

VELUX okna pro úlevu i povzbuzení mysli

Poslech ASMR zvuků přináší úlevu i povzbuzení mysli

S tím, že zvuky přírody mohou navodit pocit klidu a relaxace, souhlasí i světové studie zabývající se pozitivními účinky ASMR zvuků na lidskou psychiku. Ty potvrzují, že poslech ASMR zvuků ve sluchátkách může být velmi dostupnou cestou, jak si zlepšit náladu, snížit úroveň stresu nebo naopak podpořit svou mysl ve chvílích, kdy nemůžete vyrazit ven.

„Skvělým přístrojem, jenž do domova dostane nejen světlo a čerstvý vzduch, ale také zvuky přírody, je střešní okno. Poskytne uklidňující zvuky deště bubnujícího na okenní tabule, je přes něj slyšet šustění listí a větví okolních stromů nebo zpěv ptáků. Střešní okno tak není jen doplňkový stavební prvek, ale můžeme o něm mluvit jako o výrobníku dobré nálady,“ říká Romana Vajdíková za společnost VELUX. Aby nikdo nemusel čekat na příznivou předpověď počasí, ale mohl si ty správné zvuky přírody a s nimi spojený klid dopřát kdykoliv, vytvořila společnost VELUX vlastní kolekci ASMR zvuků. Nahrány byly přes střešní okno, a proto při poslechu vyvolávají autentický pocit.

Foto: VELUX

VELUX okna pro psychické zdraví

Ticho je důležité pro psychické zdraví

Pro některé lidi, zvláště pokud jsou během dne obklopeni hlukem a množstvím roztodivných zvuků, je naopak uklidňující poslech ticha. I pro ně společnost VELUX vytvořila jejich ASMR přístroj: střešní okna se zvukovou izolací. Ta pak stačí jen pootevřít a okolní zvuky opět proniknou do interiéru. Je tak na každém, kdy a jak bude chtít relaxovat.

Výběr článků

Načítám