Hlavní obsah

Trh s mikropůjčkami změní nový zákon o spotřebitelském úvěru

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který vstupuje v platnost, změní podmínky poskytování krátkodobých nebankovních půjček. Povinnost vysokého základního kapitálu z trhu vyžene mnohé z těch, kteří na něm mikropůjčky nabízeli na základě živnostenského oprávnění. Není třeba zoufat, mikropůjčky již nabízejí i velké banky. Za kolik a za jakých podmínek najdete na Porovnej24.

Trh s mikropůjčkami změní nový zákon o spotřebitelském úvěru.

Článek

„Na trhu s mikropůjčkami po prvním prosinci zůstanou pouze velké firmy s dostatečným kapitálem, s jasnými vlastníky a prověřené centrální bankou. Nový zákon podstatně zpřísňuje podmínky pro poskytovatele nebankovních půjček,“ vysvětluje jednu z hlavních změn nového zákona o spotřebním úvěru analytik bankovního trhu Porovnej24 Michal Koubek.

„Vstup do segmentu mikropůjček například ohlásila již Česká spořitelna,“ dodává.

Změna na trhu s mikropůjčkami se uskuteční tak, že ti nebankovní poskytovatelé půjček, kteří do tří měsíců, tedy do konce února 2017, nepodají České národní bance žádost o udělení licence, ztratí oprávnění tuto činnost vykonávat. Ti, kteří žádost podají, budou muset vedle platné licence splnit i další náležitosti: doložit svou odbornou způsobilost, prokázat, že u klientů prověřují schopnost splácet.

„Budou také muset prokázat, že jsou vybaveni základním kapitálem ve výši minimálně 20 miliónů korun, což pro mnohé bude nesplnitelný požadavek. Samozřejmě že pro velké nebankovní poskytovatele půjček to žádný problém nebude,“ vysvětluje Koubek.

Podle něj je těžké odhadnout, kolik z nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na trhu zbude. Doposud se daly půjčky poskytovat nebo zprostředkovávat i jen na základě živnostenského zákona.

„Naším odhadem je, že z těch poskytovatelů půjček, kteří je poskytovali nebo zprostředkovávali jen na základě živnostenského listu, se o licenci k ČNB přihlásí jen pár stovek,“ myslí si Koubek a dodává: „Přičemž Porovnej24.cz má všechny náležitosti podle nového zákona již dávno zvládnuté. Dokonce poskytujeme úvěrovým agentům poradenství a možnost spolupracovat na webu bezlicence.cz.“

Trh se díky novému zákonu výrazně pročistí. Mnozí současní poskytovatelé se přitom budou spíše slučovat a zakládat větší akciové společnosti, aby dali dohromady kapitál 20 miliónů korun a licenci získali. Centrální banka bude mít podle zákona 15 měsíců na posouzení, jestli žádajícímu subjektu licenci poskytne. Je tedy jasné, že se úvěrový trh bude otřásat v základech.

Výběr článků

Načítám