Hlavní obsah

Stavební spoření i spořicí účty prohrávají s investováním do firem

Komerční článek

Základní poučka v investování zní, že čím vyšší zhodnocení, tím vyšší riziko. Platí to ale i opačně. U spořicích účtů a stavebních spoření téměř neriskujete, ale tomu odpovídají i nízké výnosy. Jak tedy ochránit své peníze před inflací?

Foto: Fingood.cz
Článek

Začneme u stavebního spoření. Jeho největším lákadlem na stavebním spoření jsou státní příspěvky. Ty v současnosti činí 10 % z vložené částky za rok, ale maximálně 2 000 Kč ročně. Nejvíce se toto spoření vyplatí při vkladu 20 000 Kč ročně alespoň po dobu šesti let (minimální doba pro nárok na státní podporu).

Za 6 let při tomto vkladu (cca 1 700 Kč měsíčně) naspoříte přibližně 143 000 Kč (částka se bude mírně lišit podle poskytovatele, poplatků atd.). To odpovídá ročnímu výnosu cca 5,2 %.

To není závratné číslo, zvláště při současné inflaci.

Navíc vláda uvažuje o omezení státních příspěvků. Ve hře je i jejich úplné zrušení, případně účelové omezení využití financí pouze na vlastní bydlení. Tento krok by už tak nízkou atraktivitu stavebního spoření snížil na minimum.

Pravdou je, že i spořicí účet má nyní vyšší výnos. Na druhou stranu se dá očekávat, že v horizontu šesti let téměř jistě klesnou úrokové sazby a výnosy spořicích účtů s nimi.

Hlavní výhodou těchto účtů oproti stavebnímu spoření je vysoká likvidita. Peníze můžete kdykoliv vybrat. Zatímco peníze ze stavebního spoření můžete „beztrestně“ vybrat až po dosažení cílové částky.

Foto: Fingood.cz

Ilustrativní příklad srovnání výnosů po 5 letech při vstupní investici 12 000 Kč.

Vítězem jsou investice

Lidé, kteří přemýšlejí o svých financích a chtějí své úspory efektivně chránit před inflací, využívají místo spoření investiční nástroje. Akcie, komodity nebo kryptoměny se však řadí mezi riziková aktiva a nejsou úplně vhodná pro začínající investory.

„Stále více drobných investorů do svých portfolií zařazuje crowdfundingové investice do českých firem“, říká Vít Endler ze společnosti Fingood.cz, která tyto investice pro klienty zprostředkovává. Crowdfundingové investice fungují tak, že se lidé na investiční platformě poskládají na úvěr prověřené firmy a výnosem jsou úroky z tohoto úvěru.

Firmy peníze používají na svůj rozvoj. Sítem analytiků projdou jen ty nejkvalitnější. Posuzuje se historie firmy, finanční zdraví i byznys plán.

Crowdfunding poráží spoření

Crowdfundingové investice poskytují výrazně vyšší výnos než spoření. Při průměrné investici 1 700 Kč měsíčně, průměrném ročním zhodnocením 10 % (posledních 15 investic na platformě vynášelo 12 %) a pravidelném reinvestování výnosů budete mít za 6 let 166 000 Kč, to je o více než 20 000 Kč než v u stavebního spoření za stejnou dobu při stejné investované částce.

„Nejzajímavější na crowdfundingových investicích je, že investovat může každý. I s tisícovkou se dostanete k investicím do milionových developerských projektů s velmi dobrým zhodnocením,“ dodává Vít Endler z Fingood.cz.

Výběr článků

Načítám