Hlavní obsah

Příběh mince s národním symbolem. Jak Český lev zaujal investory po celém světě

Komerční článekČeská mincovna

Klasické investiční mince jsou mezinárodní. Investuje se do nich napříč státními hranicemi, a to i přesto, že často nesou výsostné národní znaky. Toto je příběh jednoho z nich, toho v tuzemsku nejcennějšího. Českého lva.

Foto: Česká mincovna

Český lev 2020

Článek

Významný tuzemský medailér a designér Jaroslav Bejvl starší (1941 - 2016) vytvořil za svůj život nepřeberné množství návrhů překrásných klasických křišťálových lustrů, moderních svítidel, ale také mincí a medailí.

Autor podoby někdejšího českého dvacetníku v roce 2016 zemřel. Poslední prací, které se věnoval, bylo vyobrazení českého lva na minci. Úkol, na němž mu hodně záleželo, už dokončit nestihl. Česká mincovna z Jablonce nad Nisou se ale rozhodla, že využije jeho výtvarné dílo pro takzvanou investiční minci, kterou si lidé pořizují, aby jejím prostřednictvím uložili peníze.

Tak se zrodila investiční mince Český lev. Její finální podobu s využitím návrhů Jaroslava Bejvla nakonec v roce 2017 připravil mladý a talentovaný designér Asamat Baltaev.

„Jde o vlajkovou loď naší mincovny v kategorii investiční zlato,“ vysvětluje Lenka Klimentová z jablonecké České mincovny. „Současně jsou tyto mince poctou Jaroslavu Bejvlovi, jeho dílu a životu. S Českou mincovnou spolupracoval po dlouhá léta a koncept pro tuto investiční minci už nestihl dokončit.“

Foto: Česká mincovna

Český lev 2020

Světoznámý symbol zaujal napříč světadíly

Český lev není prvním národním symbolem, který se na investičních mincí objevil. Už před ním zaujali svět mimo jiné vídeňští filharmonici, javorový list, australský klokan nebo americký orel. Jelikož český lev je světoznámým symbolem, měla investiční mince od počátku obdobné ambice jako její světové protějšky - zaujmout napříč hranicemi států i světadílů. A to se podařilo.

Do svých portfolií si investiční mince Český lev zařadili spokojení investoři z České republiky, Slovenska, Maďarska, Německa, Číny, Hong Kongu, Jižní Koreje, Kanady i Spojených států amerických.

„Do své nabídky si je vyžádal rovněž největší online distributor drahých kovů na světě APMEX a získaly evropskou ochrannou známku,“ doplňuje za marketing České mincovny Jaroslav Černý s tím, že vedle investičního potenciálu zaujaly právě také atraktivním vlasteneckým reliéfem, který se dočkal několika obměn.

Zlaté spořeníVideo: Česká mincovna

Se lvem i Svatováclavská koruna a orlice

V roce 2020 dostaly všechny varianty investičních mincí České mincovny nový kabát, ale hlavní myšlenka zůstala zachována. Vedle Českého lva v netradičně realistickém podání představují reverzní strany zlatých mincí ještě další dva symboly české státnosti – Svatováclavskou korunu, která spočívá na hlavě dvouocasé šelmy, a orlici na štítu, která je syntézou svatováclavského, moravského a slezského dravce.

Česká mincovna nabízí Českého lva coby investiční minci v několika různých variantách ve zlatě i stříbře. Zlaté razí od čtvrtuncových mincí až po královskou kilogramovou, která se prodává za 1 milion 328 tisíc korun. V zatím poslední letošní emisi mincovna vyrazila 20 kusů těchto kilogramových investičních mincí. Investoři si mohou pořídit i celou komplet sadu sedmi mincí v luxusní dřevěné etui, která vyšla v nákladu čítajícím pouhých 25 kusů.

Foto: Česká mincovna

Vývoj zlata

Výběr článků

Načítám