Hlavní obsah

Porovnej24: Povinné ručení umí nabídnout i pojištění proti krádeži

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stáří českého vozového parku ukazuje na to, že drtivá většina Čechů kupuje ojetiny, u nichž často nepovažuje za nutné sjednávat si havarijní pojištění, které zahrnuje i pojištění proti krádeži. Pojistit proti krádeži se však může vyplatit i leckterá ojetina. A toto pojištění si lze sjednat již i s povinným ručením. Vychází však celkem draze.

Porovnej24: Povinné ručení umí nabídnout i pojištění proti krádeži

Článek

Podle statistik Policie ČR dojde ke krádeži vozidla na území České republiky každých 40 minut. To znamená, že denně je ukradeno v průměru 35 aut. Nejčastěji se přitom kradou vozidla značek Škoda, Volkswagen, Ford a Audi ve větších městech a příhraničních oblastech.

„Oblíbeným místem zlodějů jsou také parkoviště u vlakových a autobusových nádraží, kde lidé, kteří za prací dojíždějí, odstavují svá auta na celý den. Mnohá z těchto parkovišť nejsou nikterak bezpečnostně zajištěna, třeba kamerovým systémem, a mnohdy jsou i docela stranou obcí, městysů i měst,“ říká analytik pojistného trhu online srovnávače cen Zdeněk Novák.

Ochránit své auto před zloději je v těchto případech často docela nemožné. Nepomůže ani kvalitní zabezpečení. Zloději kradou v organizovaných skupinách a jejich drzost je nebetyčná.

„V případě starších aut, u kterých jejich majitelé nechtějí platit havarijní pojištění s pojištěním proti krádeži, může být řešením sjednat si pojištění proti krádeži přímo k povinnému ručení,“ vysvětluje Novák.

To si je třeba ale vyžádat při uzavírání smlouvy. Většina pojišťoven je schopná nabídnout pojištění krádeže jako doplňkové pojištění k povinnému ručení. Oproti havarijnímu pojištění však nabídnou výrazně menší rozsah krytí. Havarijní pojištění kryje riziko krádeže vozidla, krádeže součástek z něj, krádeže vybavení automobilů, ale i škody způsobené vandaly, včetně škody způsobné živelními událostmi nebo zvěří.

„To samozřejmě povinné ručení nenabízí, ale základní pojištění proti krádeži a třeba i proti krádeži součástek auta, se v jeho rámci dojednat dá. Ceny jsou však vysoké. Například u ojeté prémiové značky auta starého klidně i deset let v hodnotě do 300 tisíc korun se může takové připojištění vyšplhat i na více než 20 tisíc korun ročně. U méně drahých starších vozů však může činit i jen několik tisícikorun,“ říká Novák.

Najdou se ale výhodnější nabídky. Například u Škody Octavia z roku 2013 s dieselovým motorem o objemu 1598 ccm a výkonu 77 kW činí nejnižší povinné ručení 1902 korun. Jak vyplývá z dat online srovnávače cen Porovnej24.cz, stačí, abyste si připlatili o 1500 korun navíc, a v případě krádeže si brzy můžete jít koupit auto nové. Povinné ručení s pojistkou proti odcizení vozidla vás vyjde na 3402 korun.

„Ten, kdo má zájem o toto připojištění, určitě ať se na možnost jeho sjednání a cenu k povinnému ručení důkladně přeptá při uzavírání smlouvy povinného ručení. Zorientovat se v nabídce přitom může i v online srovnání cen na Porovnej24,“ tvrdí Novák.

Podle něj se ale i tak nabízí otázka, jestli už není výhodnější sjednat si k povinnému ručení rovnou i havarijní pojištění. Náklady na něj lze snížit pořízením nadstandardního zabezpečovacího systému, přičemž mezi ty nejlevnější systémy patří mechanické způsoby, jako je například uzamykatelná páka či tyč na volant. Zkušení zloději však tyto překážky odstraní snadno. Mnohem bezpečnější je autoalarm, imobilizér či satelitní vyhledávací systém.

„V těchto případech je třeba vždy dobře zvážit, zda se investice do havarijního pojištění u ojetiny a třeba i nákladů na další zabezpečení auta vyplatí. A přemýšlet i o tom, zda auto necháváme na místě, kde nám hrozí jeho odcizení, nebo jeho poškození tím, že z něj někdo něco ukradne. Velmi oblíbeným artiklem jsou například katalyzátory, které zloději z auta jednoduše odříznou, aby je pak odnesli do sběrny kovů,“ vysvětluje Novák.

Obecné rady v tomto případě zní, že je-li to možné, neparkujte na neosvětlených či vzdálených parkovištích. Nikdy také nenechávejte své auto odemčené, byť by se jednalo o pár sekund. Uvnitř auta nenechávejte ležet žádné věci. To platí zejména pro klíče, peněženky, kabelky, mobilní telefony či tašky s nákupem. To vše je pro zloději velmi lákavé.

Výběr článků

Načítám