Hlavní obsah

Plánujete vlastní automatický závlahový systém? Zjistěte klíčové komponenty pro správné fungování

Komerční článek

Automatický závlahový systém (AZS) je moderní řešení pro efektivní udržování zeleně. Systém je plně automatizován a může být řízen pomocí chytré domácnosti nebo řídící jednotky.

Foto: depositphotos.com

Detailní záběr na rotační postřikovač Hunter, zobrazující jeho robustní konstrukci a precizní rotační mechanismus

Článek

Klíčové komponenty závlahového systému?

Zdroj vody

Efektivní závlahový systém začíná spolehlivým zdrojem vody, jako je studna nebo městský vodovod. Často je doplněn o retenční nádrž, která zajistí stálý přívod vody i v suchých obdobích. V retenčních nádržích je obvykle umístěno ponorné čerpadlo, ideální pro tento účel. Pro plně automatický provoz se používají čerpadla s inteligentním řízením, která umožňují automatické zapínání a vypínání systému.

Kvalitní filtr

Předtím, než se voda rozptýlí po zahradě, musí projít filtrem, který zachytí pevné částice a nečistoty. To zabraňuje ucpávání systému a zajišťuje, že postřikovače rozstřikují čistou vodu. Diskové a sítkové filtry jsou nejčastější, přičemž pro vody s větším množstvím nečistot se doporučuje instalace separátoru písku.

Potrubí

Potrubí musí být správně dimenzované podle vzdálenosti a spotřeby vody jednotlivých sekcí zahrady. Volba mezi HDPE a LDPE potrubím závisí na tlakové odolnosti a průměru potrubí. Správná instalace a dimenzování potrubí je klíčové pro minimalizaci tlakových ztrát a efektivitu systému.

Ventilová šachta

Ventilová šachta obsahuje elektromagnetické ventily a je závislá na velikosti a členitosti zavlažované plochy. Výběr správné velikosti šachty je důležitý pro budoucí rozšiřitelnost systému. V šachtě je důležité předvídat možnost přidání dalších ventilů.

Foto: depositphotos.com

Zahrada zavlažovaná pomocí postřikovačů Hunter s tryskami MP Rotator, zachycující rovnoměrné rozložení vody

Elektromagnetické ventily a sekční rozdělovače

Ventily řídí průtok vody do potrubí, které rozvádí vodu dále k jednotlivým sekcím. Rozdělovače se umisťují před ventily a jsou klíčové pro efektivní distribuci vody. Volba ventilů závisí na typu řídící jednotky, s variantami pro 9 V nebo 24 V solenoidy.

Postřikovače a trysky

Tyto komponenty jsou esenciální pro rovnoměrné zavlažování. Volba typu postřikovače závisí na požadovaném dosahu zálivky, s možnostmi od statických postřikovačů pro menší dosah až po rotační pro větší plochy.

Řídící jednotka

Řídící jednotka je základním prvkem každého AZS. Může být buď bateriová, vhodná pro místa bez přístupu k elektrické síti, nebo standardní, napájená z 230 V sítě. Nabízí funkce jako Wi-Fi konektivitu nebo ovládání přes mobilní aplikaci, což usnadňuje správu a monitorování systému. Výběr jednotky by měl reflektovat počet sekcí a elektromagnetických ventilů systému, přičemž některé modely umožňují rozšíření kapacity pomocí dalších modulů.

Na komponentech nešetřete

Při výběru a instalaci AZS je důležité poradit se s odborníky a zvolit kvalitní komponenty od renomovaných výrobců (Hunter, Rain Bird, Toro a Rain). Správně navržený a nainstalovaný systém může významně přispět k zdraví vaší zahrady a úsporám vody.

Kompletní postup pro stavbu vlastního AZS, včetně všech komponentů pro stavbu, najdete na webu DOLTAK.cz.

Výběr článků

Načítám