Hlavní obsah

Pivovary Staropramen vyhlásily Výčepního 2025: vítězem je Štěpán Velký

Komerční článek

Pivovary Staropramen uspořádaly druhý ročník úspěšné soutěže Výčepní 2025, do které mohly certifikované provozovny nominovat svého nejlepšího výčepního. Finále v pražském Mánesu přivedlo dohromady 18 nejlepších z celé republiky. Odborná porota rozhodla, že tři základní pivní styly nejlépe čepuje Štěpán Velký z Ostravy.

Foto: Pivovary Staropramen

Výčepní 2025

Článek

Soutěž je součástí programu Certifikace kvality čepovaného piva Pivovarů Staropramen, který oceňuje provozovny dodržující vysoké standardy péče o pivo. Každá certifikovaná provozovna směla nominovat jednoho výčepního, který musel předvést své dovednosti na videu a poté projít osobním hodnocením sládků při jejich návštěvě podniku.

Vítěz je jen jeden

Do finále, které proběhlo 13. října v Mánesu, postoupilo 18 nejlepších z celého Česka. Odbornou porotu nakonec nejvíce zaujal Štěpán Velký, který loni skončil těsně na druhém místě. „Finále jsem si užil a mám ohromnou radost, protože konkurence byla velká,“ líčí své dojmy Štěpán Velký, výčepní z Hasičárny Blesk v Ostravě. Kromě titulu získal putovní trofej, poukaz na 30 000 Kč na Amazing Places, poukaz na PR podporu podniku ve stejné hodnotě a zásobu piva. Tyto poukazy v menší hodnotě získali i výčepní na stupních vítězů.

Program doplnil stand-up Nastyho na téma piva a hudební vsuvky DJ Akvamena. Akci moderovali Ondřej Urban a Petr Říbal z Evropy 2, kteří po skončení soutěže bavili hosty i jako DJs. Nechyběl ani 360° fotokoutek a retro Instax fotografie na památku.

Foto: Pivovary Staropramen

Výčepní 2025

Tři mistrovské styly

Z přísných kritérií porotci neslevili. „Dokonalé pivo začíná už přípravou skla – musí být čisté, mokré a vychlazené. Sledujeme každý detail: úvodní odčep, čepování pod pěnou, finální hutnou pěnu a styl servírování,“ vysvětluje obchodní sládek Pivovarů Staropramen Vojtěch Slivoň. Ten spolu s manažerem výroby a sládkem Janem Řehůřkem a obchodními sládky Rudolfem Schafferem, Markem Hrdličkou a Michalem Medunou, rozhodoval o vítězi.

Soutěžící předvedli tři styly čepování. Hladinku, spočívající v dočepování piva pod pěnový polštář, šnyt, dodržující poměr 2:3:1 – dva díly piva, tři díly pěny a jeden díl volného prostoru a mlíko, tvořící půllitr husté pěny.

Foto: Pivovary Staropramen

Výčepní 2025

Záruka špičkové kvality

Program Certifikace kvality čepovaného piva funguje od roku 2023. Od té doby získalo certifikát už 72 provozoven. Ty musí dodržovat přísné standardy, jako je údržba rozvodů či odborné znalosti personálu o podávaném pivu a správném čepování. Absolvuje proto školení a pravidelně obhajuje splnění všech kritérií. „Certifikát je pro hosty zárukou nejvyšší nejvyšší kvality. Pro provozovny je to závazek i ocenění jejich profesionality,“ uzavírá Vojtěch Slivoň.

Foto: Pivovary Staropramen

Výčepní 2025

Výběr článků

Načítám