Článek
Soutěž je součástí programu Certifikace kvality čepovaného piva Pivovarů Staropramen, který oceňuje provozovny dodržující vysoké standardy péče o pivo. Každá certifikovaná provozovna směla nominovat jednoho výčepního, který musel předvést své dovednosti na videu a poté projít osobním hodnocením sládků při jejich návštěvě podniku.
Vítěz je jen jeden
Do finále, které proběhlo 13. října v Mánesu, postoupilo 18 nejlepších z celého Česka. Odbornou porotu nakonec nejvíce zaujal Štěpán Velký, který loni skončil těsně na druhém místě. „Finále jsem si užil a mám ohromnou radost, protože konkurence byla velká,“ líčí své dojmy Štěpán Velký, výčepní z Hasičárny Blesk v Ostravě. Kromě titulu získal putovní trofej, poukaz na 30 000 Kč na Amazing Places, poukaz na PR podporu podniku ve stejné hodnotě a zásobu piva. Tyto poukazy v menší hodnotě získali i výčepní na stupních vítězů.
Program doplnil stand-up Nastyho na téma piva a hudební vsuvky DJ Akvamena. Akci moderovali Ondřej Urban a Petr Říbal z Evropy 2, kteří po skončení soutěže bavili hosty i jako DJs. Nechyběl ani 360° fotokoutek a retro Instax fotografie na památku.

Výčepní 2025
Tři mistrovské styly
Z přísných kritérií porotci neslevili. „Dokonalé pivo začíná už přípravou skla – musí být čisté, mokré a vychlazené. Sledujeme každý detail: úvodní odčep, čepování pod pěnou, finální hutnou pěnu a styl servírování,“ vysvětluje obchodní sládek Pivovarů Staropramen Vojtěch Slivoň. Ten spolu s manažerem výroby a sládkem Janem Řehůřkem a obchodními sládky Rudolfem Schafferem, Markem Hrdličkou a Michalem Medunou, rozhodoval o vítězi.
Soutěžící předvedli tři styly čepování. Hladinku, spočívající v dočepování piva pod pěnový polštář, šnyt, dodržující poměr 2:3:1 – dva díly piva, tři díly pěny a jeden díl volného prostoru a mlíko, tvořící půllitr husté pěny.

Výčepní 2025
Záruka špičkové kvality
Program Certifikace kvality čepovaného piva funguje od roku 2023. Od té doby získalo certifikát už 72 provozoven. Ty musí dodržovat přísné standardy, jako je údržba rozvodů či odborné znalosti personálu o podávaném pivu a správném čepování. Absolvuje proto školení a pravidelně obhajuje splnění všech kritérií. „Certifikát je pro hosty zárukou nejvyšší nejvyšší kvality. Pro provozovny je to závazek i ocenění jejich profesionality,“ uzavírá Vojtěch Slivoň.

Výčepní 2025