Hlavní obsah

Panenské, úchvatné a nezapomenutelné. Plážový sedmý div světa – Menorca

Novinky, EXIM tours a.s.

Průzračné moře, panenské pláže, nádherná příroda, vzácné památky z dob dávných megalitických civilizací a podmanivá atmosféra. To vše je Menorca, druhý největší ostrov Baleár a „menší” sestra rušnější Mallorky. Díky vysoké vlhkosti vzduchu je na ostrově velmi bujná vegetace, a proto je Menorca často nazývána „Zeleným ostrovem”.

Menorca

Článek

Nenechte se mýlit, nejedná se o pouhou zmenšeninu sousední Mallorky, Menorca je zcela osobitá a jedinečná, navíc je ušetřena od masové turistiky. A na polévku z čersvých langust sem jezdívá i španělský král Juan Carlos. Poznejte to na vlastní kůži.

Klid, bělostné pláže a tyrkysové moře

Druhý největší ostrov Baleár a novinka Exim tours je oázou klidu a středomořským rájem s nádhernými panenskými plážemi, tyrkysovým mořem, bílým pískem a krásnou přírodou. Nedotčené a turisty nepřeplněné pláže poskytují to pravé místo pro pohodovou relaxaci a právě proto představuje pobyt na nich nevšední zážitek a je i jedním z důvodů, proč je ostrov mezi cestovateli tak oblíben. Členité skalnaté pobřeží, se spoustou romantických zálivů, skýtající soukromí, a s pozvolným vstupem do vody, je velkým lákadlem hlavně pro rodiny s dětmi či pro páry, hledající klid.

Barcelo Pueblo

Zátoky jsou tvořeny vápencovými útesy a každá z pláží je trochu jiná – některé jsou dlouhé, jiné maličké a ty nejmenší mají sotva pár metrů. A další jsou doslova ztracené v členitých zátokách nebo se na ně dostanete pouze z moře. Voda je tak průzračná, že lze dohlédnout až na písečné mořské dno, které spolu s dopadajícími slunečními paprsky dává moři neuvěřitelně jasnou modrou barvu. Pobřeží je lemováno hustými porosty pinií i divokých olivovníků a je součástí chráněného krajinného území.

Langustová polévka, biftek i menorský gin

Kulinářské umění je jedním z nejvhodnějších způsobů, jak poznat charakter cizí země. Menorská kuchyně vychází z tradičních receptů, ale je ovlivněna i cizími podněty. Na rozdíl od té mallorské využívá méně olivového oleje, ale více másla, šlehačky a mléčných výrobků. Je velmi rozmanitá, chutná a zdravá, základem jsou totiž ryby, mořští živočichové a zelenina. Místní specialitou je např. menorská langustová polévka (caldereta de langosta), vařená v hliněné misce. Langusty se smí na Menorce lovit pouze od května do konce srpna, a proto langustovou polévku můžete ochutnat pouze v létě.

Barcelo Pueblo

Proslulý je i lahodný mahónský sýr (queso de Mahón), kterému ve Španělsku nazývaný "králem sýrů". Vynikající je i zeleninový guláš z lilků, rajčat, cibule a brambor (tumbet). Pokud dáváte přednost masu, ochutnejte místní hovězí biftek (bistec de vaca), kotlety z vepřového masa (chuletas de cerdo), vepřový hřbet (lomo), králíka (conejo) – s fíky (con higos), s cibulí a kapary (con cebollas y alcaparras), či s hráškem (con guisantes). Menorčani mají rádi sladké, i vy ochutnejte místní mandlové zákusky (amargos), sušenky z cukru, skořice a citrónu (carquiyols) či nejznámější baleárská specialita z kynutého těsta ve tvaru šnečí ulity (ensaimada). Nejoblíbenějším nápojem domorodců je proslulý menorský gin (gin Xoriguer).

Pohodlí, kvalitní servis i dobrodružství

3* a 4* hotely nabízejí komfortní ubytování přímo u těch nejkrásnějších pláží ostrova, s kvalitním servisem, službami all inklusive, mnoha bazény a třeba i dětským vodním parkem. Animační týmy, hotelové lázně s nabídkou masáží či nejrůznějších procedur a přátelský personál je zárukou strávení příjemné odpočinkové dovolené. Letoviska Cala N´Bosch, Sant Tomás i Punta Prima leží na jižním pobřeží ostrova, a je odtud snadné udělat si výlet do hlavního města Mahón, s jeho malebným přírodním přístavem, druhého největšího města Ciutadelly či do známého gastronomického centra Fornells. V rámci fakultativních výletů nasednete do jeepu a po místních stezkách se budete projíždět půvabnými vesničkami, na lodním výletě prozkoumáte členité pobřeží a oceníte křišťálovou vodu zdejšího moře, nebo budete na kajaku objevovat přírodní pláže kolem ostrova Isla d´en Colom.

Barcelo Pueblo

Nejlepší tipy od EXIM tours

Barceló Pueblo 4*, polopenze, ceny od 18.890 Kč, sleva do 15. 4. až 5.760 Kč

Hi Cala n'Bosch 3*, all inclusive, ceny od 21.290 Kč, sleva do 15. 4. až 5.970 Kč

Hi Lord Nelson 3*, all inclusive, ceny od 21.390 Kč, sleva do 15. 4. až 5.400 Kč;  nebo ve vybraných termínech sleva „Dítě zcela zdarma“ – do 12 let věku

Proč jet na Menorcu?
Slunce zde svítí 300 dní v roce
Panenské pláže a nádherná příroda
V létě je teplota vody kolem 25°C a vzduchu 30°C (žádné nesnesitelné tropické vedro)
Příjemní místní obyvatelé, kteří jsou milí a pohostinní
Menorská tradiční kuchyně a gin
Specifická architektura a osobitá atmosféra
Skvělé služby
Klid a pohoda bez návalů turistů
Výborné podmínky pro rodiny s dětmi – dovolenou si užijete všichni

Výběr článků

Načítám