Hlavní obsah

Na co si dát pozor při výběru fotovoltaiky?

Komerční článek

O pořízení fotovoltaiky uvažuje celá řada domácností. Kvůli vysoké poptávce se ale roztrhl pytel s nabídkami společností, které nabízejí to zaručeně „nejlepší a nejlevnější řešení“. Zájemci pak zcela pochopitelně nemají zkušenosti, aby si mezi nabídkami dokázali vybrat. Podívejme se tedy na základní faktory, kterým věnovat pozornost.

Foto: Zero living, s.r.o.
Článek

Prvním zásadním rozhodnutím, které předchází i samotnému výběru dodavatele fotovoltaického řešení, musí být analýza spotřeby energií domácnosti. Bez důkladné znalosti spotřeby a využívání energie v průběhu dne není profesionální dodavatel schopen namodelovat konkrétní řešení.

Výběr unifikovaného řešení jsou pak často jen vyhozené peníze. Každá domácnost má totiž své specifické chování, které se na spotřebě odráží. „Majitelé se pak mohou divit, proč jsou jejich útraty za elektřinu i přes investici do FVE nadále vysoké. Důvod je přitom jednoduchý, instalované řešení neodpovídá jejich potřebám. Analýza spotřeby domácnosti musí být prvním krokem každé seriózní dodavatelské firmy,“ říká Luděk Lošťák, ředitel společnosti Zero Living.

Přebytky energií se nemusí vyplatit

Podobné to je se sliby, že vyšší výkon je výhodnější, protože domácnost může přebytečnou elektrickou energii prodávat do sítě. Nejen že výdělky pro domácnost nejsou zásadní, ale velmi se tím prodlužuje doba návratnosti. „Domácnostem doporučujeme instalovat výkon, který skutečně potřebují. Ušetří tím nemalou částku a sníží dobu návratnosti investované částky,“ říká Luděk Lošťák ze Zero Living.

Dalším faktorem, na který je třeba si dát velký pozor, je kvalita instalované techniky. Zdaleka přitom nejde jen o samotné panely, i když i u těch jsou obrovské rozdíly. Investice do FVE řešení si na sebe při současných cenách energií a techniky „vydělá“ za 4 až 8 let. Teprve po této době tak začne domácnost skutečně spořit. Je tak třeba hledat řešení, které vydrží sloužit dlouhé roky, s čímž samozřejmě souvisí i záruční a pozáruční servis.

Foto: Zero living, s.r.o.

Instalace fotovoltaické elektrárny na plochou střechu do 10 kWp

U některých řešení se časem může ukázat, že sice obsahuje relativně kvalitní panely, ale nižší cena celkové dodávky je kompenzována na jiných součástkách, například na střídačích. V krajním případě se pak může stát, že majitel bude muset do oprav či výměny investovat ještě dříve, než se řešení vůbec zaplatí.

„Výměna a zajištění dílčích kusů, jako jsou střídače, baterie a další komponenty, může být složitá a časem i těžko dostupná. Kvalitní fotovoltaické řešení má přitom při běžné údržbě životnost 20 až 25 let. Za tu dobu domácnost za elektřinu ušetří výrazný objem prostředků,“ upozorňuje Luděk Lošťák ze společnosti Zero Living.

Foto: Zero living, s.r.o.

Instalace elektrárny Zero living FVE 8 kWp formou agrifotovoltaického plotu

Při výběru dodavatele energetických řešení postupujte opravdu pečlivě. Pro další základní orientaci můžete navštívit také web autora článku Luďka Lošťáka, jehož společnost Zero Living se problematice obnovitelných zdrojů dlouhodobě věnuje.

Výběr článků

Načítám