Hlavní obsah

Libora přivedla do kladenské továrny LEGO vzpomínka na dětství. S kostičkami zde pracuje už 20 let

Novinky, LEGO Production s.r.o

Milovaná dětská hračka přivedla před 20 lety Libora Udržala do právě otevřené továrny LEGO. Za tu dobu vystřídal různé pozice a z původního rodinného týmu se posunul ke spolupráci napříč celým světem. Jak se z dětské záliby stalo celoživotní povolání na místě, odkud každý měsíc odchází miliony kusů stavebnic i unikátní modely v životní velikosti?

Foto: LEGO Production s.r.o.

Kolos, který rozhýbalo LEGO ovládání.

Článek

Před 20 lety jste se rozhodl začít své LEGO dobrodružství. Bylo v tom nadšení pro kostky, nebo vás zaujala nabídka práce?

Už jako dítě jsem miloval kostičky LEGO, ale měl jsem jich málo, protože nebyly k dostání. Když se společnost LEGO Group rozhodla umístit svou továrnu na Kladno, vzpomněl jsem si na dětství a řekl si, že bych těch kostiček mohl mít k dispozici konečně víc.

Za tu dobu se změnilo hodně věcí – jak se proměnila kladenská továrna a vaše práce?

Zpočátku to nebyla žádná továrna, byli jsme taková rodina složená z modelářů a pár lidí ve vedení. S tím, co představuje výrobní závod dnes se to nedá srovnat. I když za ta léta přibylo nejen nás, ale i budov a strojů, pořád si držíme atmosféru a rodinné prostředí.

Foto: LEGO Production s.r.o.

Libor Udržal

Ještě zůstaňme u změn. Za svou kariéru jste v továrně LEGO několikrát měnil pole působnosti – která pozice vám seděla nejvíc?

Cením si všech možností, jak získat nové znalosti a rozšiřovat si obzory, ať už to bylo v týmu, kde se stavebnice balí, ve skladu nebo v produkci modelů. Nemůžu vybrat jednu pozici. S nástupem se mi pojí jeden velký wow moment, že si vlastně v práci hraju – přišel jsem do práce, vzal si kostky a stavěl.

Jako people manager jsem měl na starost rozvoj lidí a budování týmu, tam bylo zajímavý, že už nezodpovídám jen za sebe, ale za celý tým. Teď jsem specialista a pořád tu práci miluju, věnuju se jak práci s týmem, tak hledání nových řešení při dodávání produktů.

Každá pozice měla to své. Pro společnost LEGO Group je klíčová právě ta rodinná atmosféra, kdy vás nadřízený dobře zná. Pokud máte zájem, hledá s vámi pozici, ve které budete opravdu dobrý.

Na jakém nejzajímavějším projektu jste v rámci kariéry měl příležitost spolupracovat?

Každý den se setkávám s projekty, které jsou něčím nové a zajímavé. Pamatuju si projekt k řadě LEGO Technic Build for Real, kdy z kostiček můžete vytvořit cokoliv reálného. Takhle jsme pro bagr o velikosti desetipatrového domu vyrobili z kostek LEGO ovládání, které tento kolos rozpohybovalo. Za bagrem jsme cestovali až do Austrálie!

Budete v továrně LEGO i dalších 20 let? Co si myslíte, že se za tu dobu změní?

Když to bude záležet jen na mě, tak určitě. Nedovedu si představit pracovat někde jinde. Kostky LEGO mě pořád baví a naplňují a stavebnice jsou tak nadčasová hračka, že určitě jen tak nezmizí. Vždyť je to kouzelné – jednoduchým spojováním kostiček můžete postavit cokoliv!

Chcete zjistit, proč se malá plastová kostička stala fenoménem a podílet se na jeho budování? Napište nám na prace@LEGO.com nebo zavolejte na telefon 800 111 119. Třeba máme volnou pozici právě pro vás, podívat se můžete tady.

Výběr článků

Načítám