Hlavní obsah

Když klouby (ne)bolí

Novinky, www.silvita.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky se vám stává, že ráno vstáváte a tu bolí kolena, tu loupne v zádech, v kotníku… Není trochu brzy na bolest v kloubech? Vždyť je mi teprve -cet, -sát… A proč já, vždyť sportuju, vážím tak akorát?

KDYŽ KLOUBY (NE)BOLÍ

Článek

Dobrá rada: zajdi si k panu doktorovi!

Artróza to ještě není, ale po čtyřicítce byste se nemohla divit, řekl ten milý pán v bílém.

A pak poradil zdravou životosprávu, přiměřený pohyb a případně kloubní výživu v doplňku stravy.

Takže nejsem pacient. Což je fajn, jsem zdravá jako řípa, jenom už mi není osmnáct a klouby jsou na můj věk v celkem dobré kondici.

A tak jsem si začala hledat informace.

Z čeho je vlastně kloub složený

Kloub je spojení dvou konců kostí, které chrání pevné, pružné a odolné pouzdro, chrupavka. Základními kameny chrupavky jsou buňky, nazývané chondrocyty. Ty mají za úkol produkovat všechny látky, které jsou stavebními prvky kloubu, v potřebné kvalitě a množství. Mezibuněčná velmi hustá kapalina je tvořená složitými látkami, například chondroitinsulfáty a kyselinou hyaluronovou.

Kloub je spojení dvou konců kostí, které chrání pevné, pružné a odolné pouzdro, chrupavka. Základními kameny chrupavky jsou buňky, nazývané chondrocyty. Ty mají za úkol produkovat všechny látky, které jsou stavebními prvky kloubu, v potřebné kvalitě a množství. Mezibuněčná velmi hustá kapalina je tvořená složitými látkami, například chondroitinsulfáty a kyselinou hyaluronovou. To vše je uchyceno ve složité porézní struktuře, které dávají tvar kolagenní vlákna, z nichž 80% je kolagen typu II. Aby mohl kolagen vzniknout, musí být přítomen vitamín C.

Kdyby se při pohybu chrupavky třely o sebe, nevydržely by nám dlouho, proto je v kloubním prostoru vysoce účinný lubrikant – synoviální kapalina, jejíž hlavní součástí je kyselina hyaluronová. S jakou lehkostí to klouzání probíhá, si můžeme představit, když o sebe budeme třít kostičky ledu.

 A jak to funguje?

V kloubu musí probíhat látková výměna. Děti mají chrupavku protkánu cévami, takže při poškození se uzdravuje stejně jako ostatní tkáně. Počínaje pubertou cévy z kloubní chrupavky zcela ustoupí a pak je chrupavka odkázána na výživu z kloubního mazu.

V kloubu musí probíhat látková výměna. Děti mají chrupavku protkánu cévami, takže při poškození se uzdravuje stejně jako ostatní tkáně. Počínaje pubertou cévy z kloubní chrupavky zcela ustoupí a pak je chrupavka odkázána na výživu z kloubního mazu. Systém výměny kloubní kapaliny zajišťuje stavba chrupavky, která pracuje jako houba – při stlačení je synoviální kapalina vypuzena z chrupavky do mezikloubního prostoru a při uvolnění je „nasávána“ kapalina „čerstvá“.

V kloubu musí probíhat látková výměna. Děti mají chrupavku protkánu cévami, takže při poškození se uzdravuje stejně jako ostatní tkáně. Počínaje pubertou cévy z kloubní chrupavky zcela ustoupí a pak je chrupavka odkázána na výživu z kloubního mazu. Systém výměny kloubní kapaliny zajišťuje stavba chrupavky, která pracuje jako houba – při stlačení je synoviální kapalina vypuzena z chrupavky do mezikloubního prostoru a při uvolnění je „nasávána“ kapalina „čerstvá“. Látková přeměna uvnitř chrupavky probíhá při nízké hladině kyslíku a je tedy velmi pomalá, ale náhrada a výměna buněk je i přesto plynulá. Stejně pomalé jsou i procesy uzdravování při poškození chrupavky a její hojení a obnova pak trvá více měsíců.

V kloubu musí probíhat látková výměna. Děti mají chrupavku protkánu cévami, takže při poškození se uzdravuje stejně jako ostatní tkáně. Počínaje pubertou cévy z kloubní chrupavky zcela ustoupí a pak je chrupavka odkázána na výživu z kloubního mazu. Systém výměny kloubní kapaliny zajišťuje stavba chrupavky, která pracuje jako houba – při stlačení je synoviální kapalina vypuzena z chrupavky do mezikloubního prostoru a při uvolnění je „nasávána“ kapalina „čerstvá“. Látková přeměna uvnitř chrupavky probíhá při nízké hladině kyslíku a je tedy velmi pomalá, ale náhrada a výměna buněk je i přesto plynulá. Stejně pomalé jsou i procesy uzdravování při poškození chrupavky a její hojení a obnova pak trvá více měsíců. Celistvá a neporušená chrupavka je plně soběstačná ve své obnově. Bohužel však s věkem nebo  pokud dojde z různých příčin k jejímu poškození, schopnost regenerace klesá.

Tak teď je mi jasné, proč se sousedka léčila s kolenem tři čtvrtě roku.

 Co s tím můžu udělat já?

Správná životospráva – kvalitní a pestrá strava a přiměřený pohyb a optimální váha. Tak tohle čtu a slyším ze všech stran. V rámci možností (a chuti, to přiznám bez mučení) dodržuji. Jasně, vždycky přiberu nějaké to kilo v létě (ach, ty grilovačky) a o vánocích (ach, to cukroví a řízky a kachna). Ale hlavně jsem si začala všímat i toho, jak s klouby zacházím.

Každý den jim dopřeju nějaký pohyb. Vyšlápnu si schody, projdu se pěšky, zajdu si zacvičit. Kloubům neprospívá nadměrná, jednostranná námaha, nošení těžkých tašek nebo běhání po tvrdém podkladu. A co jsem se také dozvěděla o sportování? Že klouby hodně trpí nárazovým zatížením, kdy si sedavé zaměstnání a nečinnost ve všední dny vynahrazujeme víkendovou sportovní zátěží, při které často dojde k nepřiměřenému přetížení ve zcela nelogické snaze tělo donutit k výkonům, které by podalo při pravidelném sportu.

  Jak jsem vybrala kloubní výživu

Jako první jsem vybírala podle obsahu – aby v sobě měla látky, ze kterých je kloub složen. Takže chondroitin, kolagen, kyselinu hyaluronovou a vitamín C. Protože chci dopřát kloubům správnou výživu a nemám žádný zdravotní problém, jako je zánět nebo výrazné obtíže, byly pro mě tyto čtyři látky optimální. Také jsem nechtěla užívat žádné pilulky, tyhle formy mi nevyhovují, chtěla jsem něco, co se dá vypít nebo rozmíchat ve vodě, ideální na užívání je pro mě sirup.

 Objevila jsem

Hyalgel Collagen. Splňuje všechny moje požadavky, mají ho u nás v místní i v mojí oblíbené internetové lékárně. A teď mají dokonce moc pěkné dárkové balení, takže o vánočním dárku pro rodiče už mám jasno.

A pro sestru mám Hyalgel Forte, absolvovala kúru injekcí kyseliny hyaluronové do kolene, a říkala, že jako závazek do nového roku si dá to, že o sebe bude lépe pečovat.

Výběr článků

Načítám