Hlavní obsah

I vaše oči se mohou spálit. Chraňte své oči před škodlivým UV zářením!

Novinky, Johnson & Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nosíte kontaktní čočky? Žádejte kontaktní čočky s UV filtrem*.

Článek

Jestlipak víte, že kdykoliv trávíte čas venku, třeba na procházce, při zahradničení, surfování nebo lyžování, jsou vaše oči vystaveny škodlivému UV záření? Ve většině případů si to ani neuvědomujeme, protože UV záření je pro lidské oko neviditelné. Ale pokud jde o UV záření, "sejde z očí" by rozhodně nemělo znamenat "sejde z mysli". Velké množství světla, které se odráží od terénu pokrytého sněhem nebo pískem nebo od velké vodní plochy, může způsobit spálení očí. Jedná se o dočasný, avšak bolestivý stav. Jeho příznaky jsou srovnatelné se spálením pokožky a patří mezi ně červené oči a pocit přítomnosti prachu v očích, extrémní citlivost na světlo a nadměrné slzení. Navíc se účinky UV záření kumulují. Čím více jsou vaše oči vystavovány UV záření, tím se zvyšuje riziko výskytu očních chorob souvisejících s věkem a může rovněž dojít k zrychlení procesu vzniku šedého zákalu (zkalení přirozené oční čočky).

VÍCE NEŽ JEN DOKONALÁ KOREKCE ZRAKU

Ochranné sluneční brýle s UV filtrem jsou nezbytné pro ochranu vašich očí před škodlivými slunečními paprsky. UV záření přichází z celého okolního prostoru. Pokud nemáte těsně přiléhající sluneční brýle (jako např. některé brýle na cyklistiku), pak se mohou sluneční paprsky dostat k vašim očím prostorem mezi brýlemi a obličejem.

Paprsky procházející kolem obrouček brýlí a dopadající na periferní oblast rohovky jsou koncentrovány a zaostřeny do oka.1 Tyto paprsky mohou způsobit silnější poškození než paprsky, které přicházejí zpříma. Pokud nosíte kontaktní čočky, pak požádejte o ty s UV filtrem*, které chrání proti UV záření směřujícímu do rohovky a do oka. Ačkoliv kontaktní čočky s UV filtrem* nepředstavují náhradu slunečních brýlí, významně přispívají k ochraně před UV zářením. Pouze kontaktní čočky značky ACUVUE od Johnson Johnson nabízejí systém UV filtru* v celé své škále.

Kontaktní čočky značky ACUVUE blokují minimálně 97 % veškerého UV-B záření a 81 % veškerého UV-A záření, které by jinak dopadlo na rohovku. Nejnovější kontaktní čočky od Johnson Johnson pak blokují ještě více UV záření*. ACUVUE ADVANCE with HYDRACLEAR  obsahují UV filtr, který blokuje minimálně 99 % veškerého UV-B záření a 93 % UV-A záření. Kontaktní čočky značky ACUVUE mohou snadno a účinně pomoci při ochraně vašich očí před škodlivým UV zářením. Požádejte svého kontaktologa o více informací o UV záření a jeho působení na vaše oči.

FAKTA, KTERÁ VÁM OTEVŘOU OČI

Vystavení sluníčku může poškodit vaše oči stejně jako pokožku.

  • Každý, kdo stráví volný den pobytem u moře či na pláži, lyžováním nebo se prochází venku, je náchylný k poškození očí působením UV záření.
  • Zatažená obloha ještě neznamená, že nepotřebujete ochranu před UV zářením. Až 80 % UV záření pronikne nízkou oblačností.
  • Pamatujte, že slunce nemusí nijak hřát, aby poškodilo vaši pokožku i oči. Poškození vzniká vlivem UV záření, které nevidíme ani necítíme, tak se nenechte zmýlit nízkými teplotami. Chystáte se na letní dovolenou? Ujistěte se, že jste si zabalili klobouk s širokým okrajem, sluneční brýle a krém na opalování. Pokud nosíte kontaktní čočky, požádejte svého kontaktologa o ty s UV filtrem*. Pamatujte, že pokud vaše sluneční brýle nepřiléhají těsně k obličeji, pak mohou UV paprsky proniknout ze stran do oka a oči poškodit.

*Kontaktní čočky s UV filtrem nejsou náhradou slunečních brýlí a dalších ochranných pomůcek, protože nekryjí celý povrch oka a jeho okolí.

1Johnson Johnson, Data on file.

Více o kontaktních čočkách značky ACUVUE najdete na www.acuvue.cz.

Výběr článků

Načítám