Hlavní obsah

Fotovoltaická elektrárna pro firmy: Dotace 2024 jsou spuštěny

Komerční článek

Firmy mají od roku 2024 skvělou možnost získat velmi výhodné dotace na pořízení fotovoltaické elektrárny. Ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí ČR uvolňují z programu RES+ další miliardové investice. Malé i velké firmy tak mohou získat spolehlivý zdroj energie ve formě fotovoltaiky. O jak velké dotace jde?

Foto: ŠÉFY

Fotovoltaika SEFY instalovaná na budově firmy Subterra (součásti koncernu Metrostav)

Článek

S fotovoltaikou mohou firmy sáhnout po efektivním nástroji, se kterým si tzv. oříznou drahé špičkové odběry a tuto energii nahradí elektřinou z fotovoltaiky.

Úspory pro firemní provozy tak mohou být daleko vyšší než u rodinných domů. A návratnost bývá reálně i za dva roky.

Foto: ŠÉFY

Fotovoltaika SEFY instalovaná na budově firmy Subterra (součásti koncernu Metrostav)

Kolik může firma získat?

Nové dotace jsou určeny pro širokou škálu podniků a veřejných institucí. Fotovoltaiku pro firmy lze podpořit na území Prahy s výkonem od 10 kWp do 5 MWp, mimo Prahu je podpora od 50 kWp do 5 MWp.

Zajímavé dotace jsou vyčleněny také pro obce

Zejména obce do 3 000 obyvatel mohou získat opravdu hodně. Čeká na ně dotace ve výši až 75 % celkových výdajů.

Podporovány jsou systémy s bateriovou akumulací, zavedení energetického managementu včetně řídicího softwaru a měřicích a řídicích prvků pro optimalizaci výroby a spotřeby energie, projektová příprava a činnost odborného technického a autorského dozoru a BOZP.

S veškerými náležitostmi vás provede zkušená instalační firma. Společnost SEFY Czech Republic s.r.o., která je na trhu již 8. rokem, patří mezi lídry v oboru. Za minulý rok proto právem získala prestižní ocenění Refsite jako nejlépe hodnocená firma.

Foto: ŠÉFY

Fotovoltaika SEFY instalovaná na budově firmy Subterra (součásti koncernu Metrostav)

Proč do toho jít?

V rozpočtu vyčleněném ministerstvem životního prostředí je rekordní množství prostředků. Modernizační fond čerpá prostředky z výnosů evropských emisních povolenek.

Chceme-li transformovat energetiku na čistou a bezemisní, je nezbytné začít využívat udržitelnou sluneční energii k zajištění energetické soběstačnosti průmyslu i veřejných institucí.

Jaké jsou podmínky?

Solární systémy musí sloužit primárně ke spotřebě na odběrném místě. Podporu získávají také projekty s bateriovým úložištěm, takže vyrobenou energii není nutné „okamžitě spotřebovat“.

Lze ji dle potřeby uchovat v bateriovém úložišti a využít v době, kdy elektrárna nevyrábí. Je to další cesta, jak si razantně zlevnit chod podniku, co se energetické náročnosti týče.

Musí být panely jen na střeše?

Ne každý podnik má vhodnou střechu k instalaci panelů. Pro získání dotace není potřeba se omezovat jen na střešní konstrukci.

Fotovoltaické panely lze instalovat i na přilehlé pozemky, nevyužívané brownfieldy apod. Jedná-li se o střechu, důležité jsou konstrukční vlastnosti a také technický stav střechy. Není-li střecha vyhovující, nemusí to být překážkou.

Foto: ŠÉFY

Pozemní firemní instalace FVE od společnosti SEFY Czech Republic s.r.o.

Jak je náročná administrativa?

S ověřenou partnerskou firmou se ale není čeho bát. Společnost SEFY je díky rozsáhlým zkušenostem připravena pomoci malým i velkým firmám, bytovým domům i obcím k získání výhodného fotovoltaického řešení, které efektivně zajistí snížení nákladů na energie a modernizaci provozu díky fotovoltaice a chytrému řízení energetických toků.

Výběr článků

Načítám