Hlavní obsah

Dluhopisy jsou tradičním investičním nástrojem, pomohou v boji s inflací

Novinky, WOOD & Company Financial Services, a.s.

Dluhopisy jsou v posledních letech diskutovaným tématem. V Česku se s nimi roztrhl pytel a v médiích se objevují příběhy nekvalitních dluhopisů a následných krachů firem, kdy drobní investoři přicházejí o vložené úspory. Přitom se jedná o velmi tradiční a konzervativní finanční produkt, který má jasná pravidla. Jak se v nich vyznat a nenaletět?

Foto: www.direct.cz

Direct pojišťovna

Článek

Potenciálně zavádějícím faktorem pro méně zkušené investory je už samotné schválení tzv. Prospektu dluhopisů Českou národní bankou. Automaticky jej totiž berou jako garanci od státu či regulátora.

Schválení Prospektu ze strany ČNB ale říká pouze to, že daná dluhopisová emise splnila všechny formální náležitosti. Neříká nic o kreditním riziku, které je u jakékoliv investice právě to zásadní.

Při zvažování investice nejenom do dluhopisů je přitom důležité zaměřit se právě na kreditní riziko.

„Správné pochopení a vyhodnocení si rizik spojených s jakoukoliv investicí může být i pro zkušenější investory nelehký úkol. Zejména u dluhopisů může být určitým indikátorem kvalitní emise to, když je připravena ve spolupráci s renomovanou institucí, která si dá záležet na posouzení a následném ošetření rizik,“ říká Peter Turner z investiční skupiny WOOD & Company, která má s posuzováním investičních příležitostí a organizací dluhopisových emisí dlouhodobé zkušenosti.

„Oproti tomu, někteří emitenti dluhopisů neumožní posuzování vhodnosti a kontroly detailů sofistikovanou třetí stranou. Vydávají si dluhopisy sami, třeba jen s pomocí právníků, kteří sice pomohou naplnit formální regulatorní požadavky pro získání ´schválení ČNB´, ale případná rizika mohou zůstat před investory ukryté,” dodává Turner.

Aktuální je také pohled na dluhopisy v souvislosti s rostoucí inflací. Pokud by výnosy měly pokrýt inflaci dnes, musely by být nastaveny na 14 a 15 procent, což je aktuálně nereálné.

Nicméně může dávat smysl zainvestovat do dluhopisů i nyní, se stávající úrokovou sazbou. Ta sice nepokryje celou inflaci v letošním roce, ale v dlouhodobějším horizontu, kdy úrokové sazby mohou opět klesat, může být stejný výnos už mnohem atraktivnější.

Takovým případem může být i aktuální emise dluhopisů, která je plně zajištěna akciemi pojišťovny Direct a nabízí výnos 6,85 % p.a. se splatností čtyři roky.

„Pojišťovna Direct se pravidelně umisťuje na prvních místech žebříčků nejrychleji rostoucích pojišťoven. Jedná se o silnou a stabilní společnost. A i přesto, že emise přichází na trh v době rostoucí inflace, nabízí velmi zajímavý výnos v poměru k dobře zajištěnému riziku,“ doplňuje Turner.

Manažerem emise dluhopisů Direct 6,85/26 je největší obchodník na pražské burze WOOD & Company. Do dluhopisů je možné investovat už od částky 10 tisíc korun prostřednictvím investičního portálu opPORTUnity, který spadá pod Portu, retailovou investiční platformu, která je součástí skupiny WOOD & Company.

„Pro klienty Direct pojišťovny jde o jedinečnou příležitost, kdy se mohou vedle své role zákazníka podílet na rozvoji své oblíbené společnosti i v roli investora. Díky Portu je to navíc jednoduché, zájemce může zainvestovat v řádu několika minut, online a z pohodlí domova,“ uzavírá Turner.

Výběr článků

Načítám