Hlavní obsah

Degradace solárních panelů a řešení jejich regenerace

Komerční článek

Solární systémy a jejich finanční návratnost je o komplexním technickém řešení, které je ve většině případů závislé na produkci solárních panelů, které ovšem od prvního dne svého použití postupně ztrácejí své výchozí technické parametry. Jak s tímto lze pracovat a optimalizovat případné ztráty?

Foto: Zero living s.r.o.

Degradace solárních panelů a řešení jejich regenerace

Článek

Část majitelů solárních elektráren se po určité době setkává se zdánlivě nevysvětlitelným poklesem výkonu fotovoltaických panelů. Často bez zjevné příčiny dochází k poklesu výkonnosti výroby, a to i ve srovnání s jinými instalacemi v okolí. Proč některé panely vykazují rychlejší opotřebení, než je jejich kalkulovaná přirozená degradace? Odpovědí je fenomén označovaný jako PID (Potential-induced Degradation – vysokonapěťový stres).

Kvůli PID solární panely už od prvního dne svého použití postupně ztrácejí výchozí parametry a oddaluje se tak doba jejich finanční návratnosti. Nejde přitom o nevýznamný pokles. Moduly mohou postupně ztratit až 70% svého původního výkonu. U některých pak k degradaci dochází rychleji a elektrárna se tak dokonce může stát ekonomicky ztrátovou.

Jak předcházet předčasnému stárnutí panelů

Jedním z řešení je vybírat kvalitní solární panely. Existují testy, které umí odhalit, nakolik jsou panely PID resistentní. Ale i v případě, kdy jsou použity takové, kterým ztráta výkonu hrozí, má problém v celku jednoduché řešení. Stejně jako existuje degradace panelů, existuje opačný proces, tedy regenerace.

Regenerace panelů je možná

Jako nejefektivnější se v současné době jeví instalace solárního měniče neboli střídače, který disponuje funkcí regenerace fotovoltaických panelů. Principem řešení je změna polarity zapojených panelů, čímž dojde k rychlé regeneraci postižených panelů. Pokud je střídač instalovaný do soustavy fotovoltaické elektrárny instalován s touto funkcí, je problém PID řešen po celou dobu životnosti FV elektrárny. V rámci regenerace zařízení odebere několik set vyrobených a do baterie uložených wattů a tuto energii v podobě napětí vrátí zpět do panelů. Tím dochází k obnovování jejich funkčnosti.

Foto: Zero living s.r.o.

KEHUA TECH

Technologie KEHUA TECH profesionální FVE řešení od Zero living

Jedním z takových zařízení je například hybridní střídač KEHUA, který je možné použít jak pro instalaci u rodinných domů, tak ale i pro bytové domy a komerční řešení a disponuje funkcí „Potential Shift“, neboli zpětnou regenerací degradovaných článků modulů v době, kdy nejsou solární panely zatíženy výrobou. Navíc jde o jedno z mála zařízení na trhu, které provozovateli umožňuje udržovat své zařízení v maximální účinnosti po dobu 20 až 30 let.

Problémem mnoha současných instalací jsou rozdíly v dílčích technologiích, na které bohužel není brán příliš velký zřetel, ačkoliv se jedná o investice až na 30 let. Systém KEHUA je zajistí, FVE bude efektivním řešením pro maximální efektivitu a úspory.

Výběr článků

Načítám