Hlavní obsah

Cestující mají podle zákona nárok na plné proplacení poukazu. Má to ale háček

Novinky, prodejpoukaz.cz

Cestovní kanceláře pod tlakem koronavirové pandemie často využívají tzv. Lex voucher. Ten jim dovoluje, aby cestujícím nabízely poukazy místo vrácení peněz za zrušenou dovolenou. Zákazníci nicméně mají podle zákona nárok na vrácení peněz ve 100% výši poukazu, pokud ho nevyužijí. Pokud dodrží správný postup.

Foto: prodejpoukaz.cz

Cestující mají podle zákona nárok na plné proplacení poukazu. Má to ale háček

Článek

Lex voucher stanovuje, že pořadatelé zájezdů, jejichž zákazníci měli jet v období mezi 20. únorem až 31. srpnem 2020 na dovolenou, mohou využít tzv. ochranné doby. Během ní mohou místo vrácení peněz za zrušenou cestu vydat klientům poukaz na dovolenou ve stejné hodnotě. To cestovním kancelářím usnadní cashflow, aby snáze ustály ekonomické dopady pandemie.

Zákon uvádí, že pokud zákazník poukaz nevyčerpá do 31. srpna 2021, má nárok na vyplacení 100% hodnoty poukazu do 14 dnů. Cestovní společnosti ovšem často mylně interpretují tento zákon. Spotřebitele tak může čekat nepříjemné překvapení. „Cestovní kanceláře mohou zákazníkovi nabídnout změnu smlouvy, která oproti té původní obsahuje řadu výhod. Ať jde o náhradní zájezd, nebo prodloužení platnosti voucheru. Jejím podepsáním však zákazník zpravidla ztrácí možnost plného uhrazení poukazu v případě nevyužití,“ varuje Karolína Festová, jednatelka společnosti Prodejpoukaz.cz.

Foto: prodejpoukaz.cz

Poukaz Lex voucher musí splňovat jasně daná kritéria

Aby poukaz souvisel s Lex voucher, musí splňovat jasně daná kritéria. Měl by obsahovat částku v hodnotě uhrazených plateb za cestování, identifikační údaje cestovní společnosti a datum začátku i konce platnosti voucheru. „Datum konce platnosti musí v takovém případě být nejpozději 31. srpna 2021, aby poukaz souvisel s Lex voucher,“ zdůrazňuje Festová.

Přestože mají zákazníci podle zákona právo na plné proplacení voucheru, může být pro ně čekání do konce srpna příštího roku příliš dlouhé. Řada rodin šetří na dovolenou i několik let. To spolu s dopady ekonomické recese znamená, že „zastavená“ hotovost za zrušenou dovolenou pro ně může představovat citelný problém. Nehledě na to, že tato lhůta může být do budoucna rozhodnutím vlády prodloužena s ohledem na vývoj situace.

I z těchto důvodů vznikla řada projektů, které zákazníkům dovolí získat peníze z těchto voucherů okamžitě. Umožňuje to § 2532 Občanského zákoníku. Jednou z těchto iniciativ je i portál Prodejpoukaz.cz. „Zákazníkovi dovolujeme, aby u nás přeprodal svůj cestovní poukaz a dostal své peníze okamžitě. Nemusí tak čekat až do srpna příštího roku,“ dodává Festová.

Výběr článků

Načítám