Hlavní obsah

Ceny za topení - které palivo je nejlevnější pro vytápění vašeho domu?

Komerční článek

V předcházejícím roce 2022 se změnili dramaticky ceny paliv pro vytápění domů, bytů, budov, škol, atd. Vzrostly prudce ceny plynu, elektřiny a také například pelet. Dramaticky se však nezvýšily ceny dřeva a hnědého uhlí. Když se podíváme i zpětně na nejvíce používaná paliva pro vytápění, zjistíme, že to byl v minulosti zemní plyn.

Foto: czechtherm.cz

Background (17)

Článek

Plyn není určitě palivo, které je potřeba zatracovat. Když máme například malý dům s tepelnými ztrátami cca 9-15kW a k tomu podlahové topení, nebo radiátory na nízkoteplotní spád. Při této kombinaci jsou náklady pořízení plynového kotle versus tepelného čerpadla(TČ) cca třetinové. TČ jsou momentálně na vzestupu a jsou propagována všude kam se podíváme. Ale s TČ to nemusí být vždy tak růžové, jak se nám snaží prodejci a výrobci vštěpovat. TČ funguje nejlépe v nízkoteplotním topném systému s teplotou topné vody do 55°C. Dle zkušeností provozovatelů a techniků jsou tepelná čerpadla vhodná pro nízkoenergetické domy.

Ale teď se podívejme na to, co Vám prodejci neřeknou. Například dům 24kW teplené ztráty. Jaký Vám navrhnou technici výkon TČ ? Možná 18 až 20kW. Jenže princip má být jiný, 24kW má být 80% výkonu TČ. Proto by Vám měli doporučit TČ o maximálním výkonu 30kW. Proč Vám ho nedoporučí? Protože TČ o výkonu 30kW je jednou tak drahé než např. TČ o výkonu 18 až 20 kW a pořizovací investice je poté obrovská.

Vraťme se k palivům a cenám

Protože jsou obrovské finanční rozdíly na vytápění různými zdroji, tak se lidé vracejí k tuhým palivům, nebo je přidávají ke svému zdroji. Je jedno jestli je to plynový kotel nebo TČ, přidají si bivalentní zdroj s nižšími náklady na vytápění. A to jsou převážně kotle na dřevo a uhlí, nebo kotle kombinované na obě tyto paliva. Pokud takový kotel má i vysokou účinnost, je velký rozdíl, jen když kotlem přitápíte v nejchladnějším období. Podívejme se na třeba na nový kotel HORAL a HORAL COMBI od firmy Czechtherm. Kotel HORAL je pouze na dřevo a kotel HORAL COMBI je na uhlí i dřevo. Vyrábí se ve dvou výkonech 16 a 23kW. Účinností dosahuje skoro 90%. HORAL má odhořívací systém spalování. Má litinový pohyblivý rošt pro čištění zbytků spáleného paliva. V kotli se používá v horní části trubkový výměník, který má jednoduché čištění. Další otvory pro čištění jsou z obou bočních stran. Kotel je vybaven pod trubkovým výměníkem otvíratelným otvorem při roztápění. Na kotli je instalován odtahový ventilátor, který lze při instalaci otočit nahoru dle potřeby instalace. Dvířka jsou zaměnitelná a můžete otvírat na obě strany. Jednoduchá regulace pro ovládání. Kotel je vyroben z 6mm kvalitní kotlové oceli se zárukou 4 roky. Další přidanou hodnotou u kotle HORAL je možnost využít dotací. Tím lze snížit vstupní náklady na pořízení.

Orientační srovnání cen paliv za rok, při tepelné ztrátě domu 15 kW:

PalivoCena za kgSpotřeba paliva/rokNáklady na vytápění/rok
Hnědé uhlí – kotel HORAL COMBI5 Kč/kg4800 kg24 000,00 Kč
Dřevěné pelety – automatický kotel10 Kč/kg5200 kg52 000,00 Kč
Dřevo - kotel HORAL3 Kč/kg6000 kg18 000,00 Kč
Zemní plyn- kondenzační kotel3 Kč/kWh24 200 kWh72 600,00 Kč
Elektro kotel / přímotopy6 Kč/kWh22 700 kWh136 200,00 Kč
Elektřina tepelné čerpadlo6 Kč/kWh7 400 kWh44 400,00 Kč

Zdroj: Czechtherm.cz

Foto: Czechtherm.cz

Orientační srovnání cen paliv/rok

Podle počtu prodaných kotlů na tuhá paliva v České republice v roce 2022 je zřejmé, že mnoho domácností aktuálně přemýšlí, kde uspořit. Mění se zastaralé kotle na dřevo a uhlí za nové, účinnější, nebo se tyto kotle přidávají jako záložní ke stávajícím zdrojům. Je zřejmé, že trend spalování tuhých paliv není na ústupu.

Výběr článků

Načítám