Hlavní obsah

Ursula von der Leyenová, Věra Jourová: Virus je společným nepřítelem nás všech

Novinky, Ursula von der Leyenová, Věra Jourová (autorky jsou předsedkyně a místopředsedkyně Evropské komise)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně a místopředsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a Věra Jourová komentují pro Právo situaci kolem koronaviru a očkování.

Foto: Koláž Novinky.cz, Jan Handrejch/Právo, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von den Leyenová (vpravo) a místopředsedkyně Věra Jourová.

Článek

Již více než rok žijeme ve složitých podmínkách. Světová zdravotnická organizace (WHO) loni v březnu prohlásila, že epidemie koronaviru přerostla v globální pandemii.

To přineslo „lockdowny“, uzavření obchodů a škol, práci z domova, rušení pracovních míst a samozřejmě ztráty na životech.

V boji s virem a jeho dopady se spojila celá Evropa.

První vakcína proti covidu-19 byla vyvinuta v Evropské unii a na jejím území se ve velkém objemu vyrábí. Společnostem vyvíjejícím očkovací látky jsme poskytli platby předem, aby mohly vybudovat velkovýrobní kapacitu, aby vyráběly očkovací látky pro nás a aby je mohly dodat, jakmile budou jejich vakcíny schváleny nezávislými odborníky. Předem jsme investovali téměř tři miliardy eur.

Česko očkovací látky už dostává

Občané České republiky už vakcínu dostávají. Od prosince loňského roku farmaceutické společnosti dosud dodaly přibližně 20 milionů dávek očkovací látky. Do České republiky dorazilo během ledna více než 370 tisíc dávek a během února má přijít dalších 615 tisíc.

V únoru státy EU obdrží dalších přibližně 33 milionů dávek a v březnu 55 milionů dávek. Ve druhém čtvrtletí roku 2021 by podle střídmých odhadů mělo být dodáno dalších 300 milionů dávek.

Celkem EU zajistila 2,3 miliardy dávek očkovacích látek pro své občany a své sousedy. Od samého počátku jsme pracovali na tom, aby měl každý stát v EU, ať malý či velký, spravedlivý přístup k vakcínám, ve stejnou dobu a za stejnou cenu. Kdyby Evropská komise nákupy centrálně nezajistila pro všechny, mohl by mít přednostní přístup k očkovacím látkám pouze jeden nebo dva státy.

Bezpečnost a účinnost dál zůstávají klíčové

Namísto toho Komise úzce spolupracuje s vládami všech 27 členských států. Neustále přicházejí nové informace a všechna rozhodnutí se přijímají společně. Díky tomu máme tři registrované očkovací látky, které dodávají tři společnosti: BioNTech/Pfizer, Moderna a AstraZeneca. A přibudou další.

Někteří lidé dnes kritizují nedostatečnou rychlost rozhodování v Evropě. Mohli jsme však opravdu být výrazně rychlejší? Byl by samostatně jednající členský stát rychlejší? Nebo byla by dříve uzavřená smlouva zárukou rychlejší dodávky velkého množství dávek?

Domníváme se, že nikoliv. Výroba nové vakcíny je velmi složitou záležitostí. Všichni tři výrobci očkovacích látek museli v počáteční fázi výrazně snížit své dodávky, a to kvůli problémům ve výrobním procesu nebo v důsledku nedostatku důležitých přísad na trhu.

Bezpečnost a účinnost vakcíny je nanejvýš důležitá. Z tohoto důvodu jsme schvalovací proces u nezávislé Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) nijak nekrátili. Tento proces, který trvá tři až čtyři týdny, byl investicí do důvěry. A to je vysvětlením, proč jsme s očkováním začali o něco později než Spojené království a proč je v současnosti v počtu očkovaných rozdíl.

Potřebujeme také transparentnost, pokud jde o to, kam vakcíny směřují, protože se objevují problémy s masovou výrobou. To platí zejména v případě, kdy společnost neplní, co České republice a Evropské unii slíbila. Z tohoto důvodu jsme zavedli mechanismus transparentnosti a povolování, abychom měli přehled o tom, co bylo doposud vyvezeno a co vyvezeno bude.

Nemáme v úmyslu omezovat společnosti, které dodržují smlouvy – nedávno jsme povolili dvě dodávky do Kanady a jednu zásilku do Spojeného království. Pokud nám však nějaká společnost oznámí, že nemůže dostát svým závazkům v EU, je zcela namístě vědět, co dodává ostatním.

Semknout se v těžké chvíli

Virus, proti kterému bojujeme, se neustále proměňuje. Znepokojují nás nové varianty, i když jsme ujišťováni, že naše vakcíny jsou proti nim účinné. Chceme se připravit na scénář, kdy virus na současné očkovací látky přestane reagovat. Proto jsme před několika dny svolali vědce a generální ředitele společností zabývajících se vakcínami.

Dohodli jsme se, že budeme vývoj viru pozorně sledovat, abychom zajistili, že tyto informace budou k dispozici farmaceutickým společnostem i agentuře EMA.

Chceme s vědci a farmaceutickým odvětvím úzce spolupracovat, abychom byli připraveni rychle vyvíjet, schvalovat a vyrábět očkovací látky, které budou účinné i proti novým variantám. A především chceme posílit výrobní kapacity v Evropě.

Tato pandemie představuje pro Evropu i celý svět těžkou chvíli. Bojujeme společně a musíme zůstat jednotní i nadále, abychom porazili našeho společného nepřítele, kterým je virus.

Reklama

Výběr článků

Načítám