Hlavní obsah

Pohledem Thomase Kulidakise: Covidová komedie na pokračování podle not nevolených ouřadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud zrušil prokazovaní covidovými certifikáty a nová vláda na to kývla. Premiér Fiala ještě dodal, že to je vlastně v pořádku, protože odborné názory doporučují stejný postup. Přikývl i ministr zdravotnictví Válek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

O to víc je zarážející, že jedna z architektek covidových opatření, rušených stále a znovu soudy, náměstkyně Martina Koziar Vašákovová, si hned vzpomněla na doby minulé a zadoufala, že si ještě ministerstvo znovu prosadí svou a certifikáty zavede. S odůvodněním, že doba nakažlivosti je nižší v průměru o dva dny.

Paní profesorka určitě je odbornice na plicní a respirační onemocnění, ale v tomto případě je třeba vzít v potaz, že neléčíme jen jednu chorobu, ale starat se máme o fungování celého organismu – společnosti. Takže v době, kdy máme padesát, šedesát, skoro sedmdesát tisíc nakažených, tak jako co pomohou dva dny?

Válkova náměstkyně dělala zmatky a šla proti premiérovi. Chtěla prodloužit restrikce

Domácí

Když víme, že omikron mohou šířit i očkovaní. Když se dějí věci, že v neděli přijde zpráva hygieny, že se dítko ve čtvrtek potkalo s nakaženým, a šup do karantény. To jako přes víkend dítě a rodiny žily ve vzduchoprázdnu? Když víme, že očkování máme už rok, kdo se chtěl očkovat, naočkoval se, já to udělal jako mnoho jiných, protože nechci těžký průběh. Stejně jako nechci být nemocný obecně, protože kdo chce být nemocný?

Když víme, že ve většině zařízení se stejně nic moc nekontroluje, nebo se scanuje očima. Když víme, že i při takové náloži nakažených jsou JIPky v pohodě. Když víme, že se nenaplnily hororové předpovědi alarmistů o mrtvolách na ulicích, mrazácích apod. Když víme, že část covidových pacientů je takto evidovaná, i když původně si zlomili nohu. Když víme, že řada zemí Evropy rozvolňuje jako divá, ruší omezení a my co? Řešíme pandemický zákon.

Další na řadě jsou roušky a respirátory. Nejde jen o to, že odborníci nám ve čtvrtek v Právu i na Novinkách vysvětlili, že je to potenciální nebezpečí.

Zrušte respirátory, už jen škodí, radí odborníci

Koronavirus

Vždyť to víme už selským rozumem, když se podíváme na déle nošenou „ochranu“, kterou většina lidí nosí po kapsách, na zápěstích apod. Jde také o to, jak řekl ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Zdeněk Hostomský, že omikron si při své nakažlivosti a šíření dělá z respirátoru nebo roušky těžkou hlavu stejně jako z očkování.

Takže o co jde? Jak dlouho budou občané týraní nařízením pro nařízení? Zůstávat doma, protože se testují i bezpříznakoví. Buďme rádi, že vláda chce zrušit i plošné testování. Vždyť těch peněz, které chybějí jinde! Správný je přístup osobní odpovědnosti. Když někdo půjde do domova důchodců, tak i jako astmatik si může dát roušku nebo respirátor.

Další věc, kterou jsme od soudu slyšeli, se týkala očkování a kontroly bezinfekčnosti opět. Nejde prý tvrdit, že je očkování dobrovolné, a zároveň fakticky zkomplikovat lidem život tak, že jsou k tomu nucení. Dělat ho povinně nepovinné je jako účast na 1. máji před rokem 1989.

Soud tvrdě zkritizoval vládu: Nesmíte opatřeními nutit lidi do očkování

Domácí

Tak to samozřejmě je. Očkovaní zpravidla procházejí covidem lehce, neočkovaní často ne, ale to je jejich volba. A samozřejmě pořád platí, že kdyby byla situace opravdu vážná, lidé se sami izolují, protože nejsou hloupí. Lidsky se dá pochopit, že někdo autisticky hledí jen na zastavení nemoci, že se někomu zalíbila pozornost médií apod. Jenže už je toho opravdu moc, a čeho je moc, toho je příliš.

A na závěr dodejme, že už i WHO se zhrozila nad tím hrozným množstvím plastového odpadu z roušek, injekčních stříkaček a testů. Čas otočit opět kolo dějin. Protože kdyby ta slavná opatření zabrala, nemáme desítky tisíc nakažených denně. Občané nejsou hloupí, mohou si sami zhodnotit, co je nezbytné a zdali se očkovat, obzvláště když přichází Novavax uvařený podle starého receptu. Od politiků pak právem můžeme čekat správu země s ohledem na všechny aspekty života společnosti, od toho si je volíme a platíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám