Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Za svatým grálem na Titaniku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatý grál v přeneseném významu, a o ten tady jde, znamená nedosažitelné předměty nebo myšlenky, které se snaží člověk vyzkoumat nebo rozluštit, čímž by měl dosáhnout zásadního pokroku. Co byl Titanic, to se všeobecně ví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Sociologické výzkumy ukazují stabilní postavení hnutí ANO a setrvalý nebo mírně klesající stav volebních preferencí u stran, které tvoří vládní koalici. Odpovídá to tendencím, které lze vysledovat ve veřejném prostoru. K nahlédnutí jsou v obou táborech, vládním i opozičním, jen se liší jejich struktura.

Hnutí ANO a pak SPD mají své pevné příznivce, kterým netřeba nic dokazovat. Obrázek světa, který šíří Andrej Babiš a jeho křidýlka Alena Schillerová a Karel Havlíček anebo Tomio Okamura jako guru svého hnutí, může být jakkoli upravený, zdeformovaný, či přímo prolhaný.

Voliči tohoto typu nehledají pravdu, nýbrž tlampače, skrz které bude řvát jejich frustrace, zloba a nenávist ke všemu, co překračuje jejich chápání a schopnost soustředění. Viz také včerejší Václavák.

Pěna na povrchu je ovšem běžným jevem v každém vodojemu, kde není křišťálově čistá voda. Tedy fakticky vzato všude, protože studánkové podmínky v reálném životě neexistují.

Horší je rezignace správců vodojemů na udržení kvality vody, byť nemůže být ideální. V našich současných podmínkách se k tomu dá přirovnat chování nedávných voličů stran, které po sněmovních volbách vytvořily vládu pětikoalice.

Když se člověk prodere houští připomínek, stížností, nevraživých výpadů a sténání podobného nářkům zhrzené milenky, což je terén nespokojenosti příznivců pětikoalice s vládou, nemůže se vyhnout některým závěrům.

Jako by čekali, že jim politici donesou svatý grál. Zároveň si ho každý představuje po svém. Jedni tepou do vlády, že málo komunikuje. To bych pochopil u jiných voličů, kteří mentálně zůstali v mateřské školce a naléhavě potřebují pohádku na dobrou noc. Ale žádosti typu Dejte nám to po lopatě! u této skupiny překvapují.

Dalším nesedí, že vláda stát málo řídí. Jiní touží po demokratické levici. Někteří oponují, že demokratická levice je zrovna u moci, a oni přitom volili pravici. Řada důchodců, kteří nechtěli před volbami Babiše, teď zase nechce Fialu.

Je to povedená taškařice bez většího rozumu. Až na to, že česká společnost má stejně jako celá Evropa šanci si pod vedením Babišů, Tomiů Okamurů, Le Penových, Orbánů a dalších a s požehnáním z Trumpovy Ameriky chvilku zatančit na palubě Titaniku, který vzápětí narazí na čínský a přidružený ruský ledovec.

Žádný grál nebude. Ten neexistuje. Co existuje? Současná vláda. Je nedokonalá? No jéje. Má tisíc chyb. Ale na skladě jiné vlády nejsou. Kromě úplných zmetků.

Reklama

Výběr článků

Načítám