Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Všední zlo na vrcholu moci i v podhradí

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Témat je kolem nás hodně, ale člověk je tvor ovlivnitelný vlastními zážitky. Jeden takový se mě drží už třetí den. Nevzešel z mé privátní příhody. Mohly ho sdílet v jedné části statisíce, ve druhé stamiliony dalších lidí. Pokusím se přijít na to, proč ve mně sedí jako tříska.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jak už jsem řekl, měl tento zážitek dvě části. Ústřední postavy obou částí se dobře znají. Dříve spolu měly vztah krásného přátelství, kdy jeden druhému slovně olizoval anus. Pak se ale věci změnily, a jak řekla ex-obdivovatelka toho prvního, „otočil se o 360 stupňů“. Ona samozřejmě chtěla říct, že úplně změnil přístup. Faktem je, že od posledního únorového týdne už verbálně nelíže řiť, ale plive do tváře.

Je na čase, abychom se zmíněným zážitkem pokochali. Tady je jedna část.

To byl Vladimir Putin jdoucí po Rudém náměstí poté, co proběhla vojenská přehlídka 9. května a on pronesl projev, v němž řekl, že Rusko preventivně napadlo Ukrajinu, protože jinak by NATO přes Ukrajinu napadlo Rusko. To, co jsem napsal k tvítu, stále platí. Je to tvář ošklivého, a přitom naprosto všedního zla. Rozdíl, a to setsakramentský, spočívá v tom, že toto všední zlo se účinně mstí všemu, co se mu nelíbí, a léčí své komplexy zabíjením nevinných. Protože je na vrcholu moci.

A teď druhá část skládanky.

To byl Miloš Zeman na slavnostním aktu 8. května. Není teď řeč o tom, že takovou hlavu státu při tak pietní příležitosti si normální občan může představit leda jako noční můru, a ono je to přitom tvrdá realita. Jde opět o ošklivé všední zlo. Po dlouhých letech, během nichž Zeman oblažoval Česko svými nenávistnými výpady proti všem, kteří odmítali uznat jeho výjimečnost, nikoho příčetného netřeba přesvědčovat, že Zeman zlo je. Už to došlo 78 procentům dotázaných v čerstvém průzkumu veřejného mínění.

Ředitel BIS Michal Koudelka poskytl rozhovor, v němž to neřekl přímo, ale velmi zřetelně naznačil, že Zeman a jeho okolí tvořili součást kremelské dezinformační sítě.

A toto všední zlo dlouhá léta zamořovalo ovzduší jen proto, že se dostalo na vrchol moci. Pozor, nedostalo se tam v Rusku ani v Česku po puči. Vynesli ho tam svými hlasy ti z podhradí, kteří sami jsou ztělesněním všedního zla, nepřejícnosti, agrese a závisti. V Rusku jako v Česku.

Ti dva figuranti otřesného zážitku tady nebudou dlouho. Ale výživná půda, která je zrodila, zůstane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám