Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Volič pláče na dvoře, bzum bzum, na dvoře

Piráti se ženili, bzum bzum, ženili, a bitcoiny platili, bzum bzum, platili. Přiletěl k nim Sašíček, bzum bzum, Sašíček, přines skepse žejdlíček, bzum bzum, žejdlíček. Co jiného člověka napadne, když si přečte rozhovor europoslance za ODS Alexandra Vondry, který je ještě tím lahodnějším pokračováním vzájemných strkanic mezi Piráty a ODS.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zároveň by to ale měly být strany, které chtějí naplnit svůj cíl. Když ho ve volbách naplní, nevyhnutelně se sejdou u stavění společné vlády.

Vondra je na jednu stranu upřímný, když říká: „Sám si neumím představit, že by ODS dělala nějakého přidavače na pirátské stavbě v téhle zemi.“

Ale nezapře dlouholetého pragmatického politika. „Z druhé strany si umím představit je (Piráty) přizvat k nějaké spolupráci na koalici. Jak jsem říkal, je to strana, která má některé talentované lidi.“

Vondra: Vládnout s ANO? S Babišem v žádném případě

Domácí

V jiné části rozhovoru je jeho pragmatičnost hodně velká, až leze z hrnce, když říká, že ODS by zvažovala spolupráci s ANO, pokud by hnutí nevedl Andrej Babiš. Ale to je jiné téma.

Jde o stálé jiskření mezi Piráty a koalicí SPOLU, jejíž součástí je ODS. Příkladů je spousta. Piráti utajeně „řeší“ senátora za STAN Zdeňka Hrabu. Z poslaneckého klubu Pirátů se ozývá až zavilá zášť vůči ODS a KDU-ČSL.

Významná členka ODS Jana Černochová nezůstává pozadu a bombarduje pirátského primátora Prahy Zdeňka Hřiba.

Hřib zase útočí na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

Zkrátka a dobře, pokud jde o vzájemné vztahy koalic, které by měly mít stejný cíl, a to odtrhnout Babiše od cecíků českého státu, je průběžný výsledek ten, že svornost leží v komoře, bzum bzum, v komoře, volič pláče na dvoře. Bzum bzum.

Přitom nejde o prázdnou hádavost. Nevraživost především mezi Piráty a zbytkem je dána a nejlépe vyvřela v níže uvedené karikaturní podobě.

Buržoust v cylindru je starý známý levičácký symbol bohatého nebo i jen blahobytného člověka.

Obecně vzato se momentálně šíří po celém světě sto i více let staré bludy o tom, že stačí vykostit boháče, spravedlivě rozdělit jejich peníze mezi chudé a pak bude líp.

Mají úspěch mezi těmi, kteří kvůli věku neviděli ani na vlastní kůži nezažili, jak takovéto fantazie vtělené do života končí.

Jenže proti tomuto rozporu stojí případný výsledek voleb, kdy by zemi vedla vláda ANO, SPD, KSČM a Přísahy. A o demokracii by se jen zpívalo: „Sádlo z ní pak vybrali, bzum bzum vybrali, a pak ji i sežrali, bzum bzum sežrali.“

Reklama

Výběr článků

Načítám