Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Užiteční učitelé a politické odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli učitelé stávkovat, aby se měli líp? Po pondělku se ocitli v bryndě. Stali se totiž součástí politické akce proti demokratické vládě. Jejich požadavky byly hojně potřísněny mrvou, která stříkala z „odborářské“ demonstrace. Stávkující pracovníci ve školství se tak vlastním přičiněním ocitli v paradigmatu: „A v Berouně řekne: Beroun.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jinými slovy sehráli roli užitečných učitelů pro politické hráče. Lenin jako autor rčení o užitečných idiotech by je patrně pojmenoval naplno, ale zbytky úcty k učitelské profesi mi brání v takto příkrém ohodnocení. I když dříve bývalo zamlčeným předpokladem, že učitelé již z definice dokážou vyhodnotit nejen jakoukoliv situaci, ale také její nevyhnutelně následky. Že jsou inteligentní apriorně, se však nepotvrdilo.

Jenže pondělní protest nebyl nic proti protestům, které odbory pořádaly proti rozhazování eráru a zaklekávání na každého, kdo se znelíbí, které tady zavedl Andrej Babiš. To tehdy odbory doopravdy ukázaly, že jim jde o budoucnost země, pamatujete? Ne? Já taky ne.

Pod krkem Josefa Středuly plála v pondělí rudá šála čistá, to avantgardní lidské znamení. Pokud se včerejška dožil pamětník komunistického řádění 50. let minulého století a viděl slogany v průvodu, musel být celý uslzený radostí a vděčností k těm klukům ušatým odborářským. A kdyby to zdravotně nesvedl přímo v ulicích, mohl by se pokochat fotkami, stojí za to. I ruské bratry v českém těle by našel.

Pod transparentem Dělník hubou v zemi ryje, Fiala si v žitě žije chyběly už jen semknuté šiky Lidových milicí. Ale potřebný kolorit dodali někteří řečníci od odborářských mikrofonů. Pozdě se vzpamatovala Učitelská platforma, které došlo, čeho se stala součástí. Holt když se nezajímáš o politiku, začne se politika zajímat o tebe.

Trik s převlečením kremelských pomocníků za poctivé odboráře nevyšel. Chyběla inteligence potřebná pro vykonání tohoto kusu. Výsledek: podstatu věci neviděl jen slepý. Závěr: voličů s poruchami zraku je v ČR podle průzkumů více než třetina.

Tak se prošlo Prahou, zakřičela se hesla proti vládě a Fialovi, třeba si někdo i nakoupil, což je lidské, a dál bude co? Středulův kouzelný proutek? Nebo podruhé rozhazovač ze státního a přidávač do své kapsy jménem Babiš a na konci jeden velký prd, pokud jde o ekonomiku?

Fialova vláda je v mnoha ohledech příkladem nedokonalosti. Ale proti ní stojí hmota, která se v pondělí ukázala v plné kráse. To je ta často zmiňovaná volba menšího zla. Hmota „Made in padesátky - Kremlin design“ je v této situaci zlem absolutním. Vláda relativním. Jiná volba není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám