Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Teprve teď skončil listopad 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsadím se, že spoustě lidí, kteří teď slaví úspěch Petra Pavla, zní v hlavě radostné Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí. A víte co? Vždycky se snažím příliš patetické chvíle a výrazy nabourat ironií, ale tentokrát udělám výjimku. Protože je tato věta dnes víc než pravdivá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nechtěl bych ale zapomenout na dva muže, kteří k tomuto vítězství velmi podstatně přispěli. Jeden se jmenuje Miloš Zeman a druhý Andrej Babiš. Jak se nejlépe pozná, že je někdo takový, a ne makový? Tak, že proti tomuto člověku bude působit jiný, který je dokonalým vtělením opačných hodnot.

Miloš Zeman se svým desetiletým pobytem na Hradě a v Lánech, jenž proběhl pod heslem Zlo vítězí, já mu pomáhám a vám se u toho chechtám do ksichtu, dokonale vyléčil voliče z lehkověrnosti, která u některých lidí dříve ústila v ničím nepodloženou víru, že úřad prezidenta republiky sám o sobě zušlechťuje jeho držitele. Vypracoval u lidí imunitu, která jim nedovolila vstřebat jedy vypouštěné jiným mužem, který se zasloužil o Pavlovo vítězství, Andrejem Babišem.

Babiš opravdu ukázkově makal na tom, aby ho téměř tři a půl milionu voličů hodilo do koše. Povedeným vytažením z paměti občanů, kteří podzim 1989 pamatují, zloby, závisti a zášti, jíž překypovali tehdejší komunisté a kterou převzal, dosáhl vzkříšení ducha Listopadu. Ostatně Babiše do koše! je jen inovací tehdejšího Jakeše do koše!

A to ještě (v nadsázce) zlatej Jakeš. Na veřejnosti sice ukazoval nevalnou inteligenci, ale nebyl otevřeně agresivní, nevěrohodný tak, že by vyvolával podezření na patologickou lhavost, ani tak lidsky odporný. To Babiš na předvádění těchto rysů zapracoval jako zkušený politický exhibicionista. Nebyl schopen se zastavit ani po porážce. Není zatím lepšího srovnání kvalit zvoleného prezidenta a jeho neúspěšného soupeře než jejich tiskové konference po vyhlášení výsledků.

Lidé dnes budou slavit. Ne všichni, ale spokojených, až šťastných bude téměř o milion více než těch, kteří volili Babiše. Petr Pavel je úplně první český prezident, který si hned od začátku vytkl za úkol pokusit se o dialog s voliči protivníka. Opakoval, že nevidí voliče, kteří vyhráli a kteří prohráli. To je ruka natažená směrem k téměř dvěma a půl milionu občanů České republiky. Bude na nich – a na jejich stranické reprezentaci – jestli tuto šanci využijí.

To se teprve uvidí. Jiná věc je ale jasná. Teprve 28. ledna 2023 doopravdy skončilo období, které zahájil 17. listopad 1989. Tehdy bylo vítězství do velké míry darováno zvenčí. Dnes je poctivě vybojováno vlastními silami.

Nevidím poražené a vítězné voliče, řekl Pavel

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám