Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Superdebata podle očekávání

Včera večer proběhla v České televizi tzv. superdebata kandidátů na úřad prezidenta České republiky. Podstatou demokracie je politická soutěž jednotlivců, stran a hnutí, kteří zastupují různé voliče. Růzností míním rozdílnost intelektu, vzdělání, kultury a hodnot, které občané vyznávají. Z tohoto hlediska je letošní výběr z hroznů povedený.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Je-li volič naštvaný na demokracii, zákony a Ústavu a osud mu nedal dost rozumu, má letos skvělého kandidáta Jaroslava Baštu. Včera opět prokázal účinnost mentálních zátek, které používá a které mu nedovolí slyšet nic jiného kromě vlastních projevů. Veden jakýmsi mohutným instinktem neustále opakuje, že odvolá vládu, i když mu všichni kolem říkají, že to nemůže a že to zavání ústavním pučem. Svobodně vrší tato stejná sdělení na sebe a včera nikoli poprvé prohlásil, že v zemi není svoboda a že je něco jako černoch v Americe, kterého jak známo bijou. Vypadal přitom vskutku nesvěže.

Volič, který má sklony k výstupům à la postavy Petra Nárožného, musel cítit až rodinnou spřízněnost, když pozoroval exhibici Karla Diviše. Není mi jasné, koho by mohl zaujmout Tomáš Zima, ale třeba i takový člověk se v Česku najde. Josef Středula už je po dobrovolném odstoupení ze hry, tudíž hodnotit jeho výkon nemá smysl. Marek Hilšer spokojeně poslouchal svůj hlas, když pokaždé mluvil dlouho a snažil se být důstojný. Určitě má příznivce, kteří s ním sdílejí tuto zálibu.

Pavel Fischer je ostřílený debatér v předem jasných mantinelech. Včera to potvrdil. Sympatizují s ním lidé konzervativního smýšlení. Jen z jakéhosi důvodu doposud zaujal menší množství voličů, než by potřeboval pro postup do druhého kola. Možná je příčina v tom, že ne každý má rád chuť destilované vody, kterou Fischerův projev připomíná.

Mladá a pohledná žena, to je sebehodnocení Danuše Nerudové. Včera prohlásila, že nebude sedět v koutě. Jako Bejby z Hříšného tance! Bejby píšu schválně, protože kdybych to napsal anglicky, mohl by z toho vzniknout zmatek, kolik žen mám na mysli. Paní Nerudová pronášela pilně naučená slova a opět nepřiznala žádnou chybu. Jejím voličům se to určitě líbí.

Petr Pavel nedostával v první části debaty slovo často. Když ho dostal, mluvil stručně, nevykecával se jako téměř všichni ostatní. Ve druhé části měl větší frekvenci, styl zůstal stejný. Působil dojmem, jako kdyby přišel z vyššího ročníku, kde už brali látku, která ostatní teprve čeká, anebo kterou ostatní nikdy nezvládnou.

Chyběl tam nějaký Andrej Babiš. Z vlastní vůle. Je ale pravda, že by do takových debat neměl chodit kdekdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám