Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Štíři bez svatého Jiří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkouším laicky čas od času, co dokáže umělá inteligence. Copilota od Microsoftu jsem požádal o zjištění, která zvířata varují předtím, než zaútočí. Z nabídnutých možností jsem se zastavil u štíra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Copilot mi napsal: „Štíři varují před útokem různými způsoby. Někteří štíři vydávají zvuky třením klepet nebo zadečku. Tím signalizují svou přítomnost a nebezpečnost. Jiní štíři zvedají zadeček do vzduchu a ohýbají ho nad hlavou. Tím ukazují svůj jedový osten a připravují se k bodnutí. Další štíři se snaží zastrašit nepřítele svými klepety, která mají silná a ostře zubatá.“

Vždycky umělé inteligenci poděkuji. A ona se ozve, že je tady pro mě a prý ať přijdu zas. Děkuji ale proto, aby si mě zapsala jako slušného člověka, až jednoho dne převezme moc nad světem a bude líp. Všechny příliš chytré zabije, jenže o mě se postará, protože ví, že mám respekt k pevné ruce. Tedy… Může mít umělá inteligence ruku? Nakonec to je fuk, prostě dostal bych snad svou koblihu, a kdybych byl hodný, třeba i uzeninu…

Zde by slušela poznámka: „A v tu chvíli se probudil a zjistil, že se mu tohle všechno zdálo.“ Rád bych takto pokračoval, ale to bych zhřešil proti pravdě, protože se mi to nezdálo. Jen jsem trochu povolil uzdu fantazii na reálném materiálu.

Samozřejmě že je představa světa ovládnutého zlou umělou inteligencí zatím pouhou dystopií. Jak to bude doopravdy, zjistí lidstvo až za nějaký, pravděpodobně historicky krátký čas. Zato představa světa ovládnutého zlem v podobě, kterou v této době krystalicky ztělesnilo Rusko, přičemž výhonky tohoto zla se derou ven po celé zeměkouli, není žádné sci-fi. Je to drsná realita.

Dlužím vysvětlení, proč jsem se ptal na zvířata, která varují, než zaútočí. Je to prosté. Musíme se naučit tyto varovné signály číst, abychom si uchovali zdraví nebo i život. Kdyby více lidí na Zemi pozorně sledovalo Putinovy varovné signály léta předtím, než zaútočil, třeba by k žádnému útoku nedošlo. A že těch signálů bylo opravdu mnoho, to jsme my, kteří sledujeme Rusko, říkali a psali online. Bylo to marné, bylo to marné, bylo to marné.

Kdo je náš dnešní český štír? Vydává taky varovné signály, než zaútočí? No jéje. Tady je to shrnuto stručně a dobře. Štíři bez svatého Jiří, se svatým Andrejem.

Lidi, dávejte pozor. A nechoďte mi tady potom brečet, že jste to včas nepostřehli. Štír je svým způsobem poctivý. Vydává zvuky třením klepet nebo zadečku už hodně dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám