Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: SPOLU nesnáší žáby a voliče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

No ano, ten titulek je trochu legrace. Neodolal jsem a použil slovní hříčku. Samozřejmě že uskupení SPOLU žádný vztah k žabám nemá. Nebo alespoň o žabofobství ODS, TOP 09 a KDU-ČSL není v tomto ohledu nic známo. SPOLU jen nemá rádo skokany a naštěstí pro obojživelníky a naneštěstí pro voliče nejde o žáby, nýbrž o lidi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Hayato Okamura je poslancem, ačkoli sestavovatelé kandidátky do sněmovních voleb s tím zjevně nepočítali. Z nevolitelného místa totiž prošel díky preferenčním hlasům voličů, kteří pana Okamuru znají jako lepší lidskou a politickou variantu, než kterou nabízí jeho bratr Tomio.

V žargonu sestavovatelů kandidátky SPOLU do evropských voleb je ale pan Hayato skokanem. A skokan je nebezpečný živel. Vždyť skrzevá svobodnou vůli občanů narušuje přísně nařízenou podobu kandidátky, která už byla mezi stranami tvořícími SPOLU domluvena.

„Ne skokanům! Kandidátku si rozvracet nedáme!“ řekli si možná hlavouni stran tvořících SPOLU a učinili tlak na hluboce věřícího křesťana Hayata Okamuru v naději, že na požadavek, aby se klidil pryč z kandidátní listiny, je nepošle do horoucích pekel, nýbrž nastaví druhou tvář. I stalo se.

„Vyhovuji naléhavému požadavku ODS a TOP 09. Dělám to proto, abych svým krokem podpořil soudržnost a sílu celé koalice,“ napsal v dopise, kterým oznamuje odstoupení z kandidátky.

Předsedové ODS, TOP 09 a lidovců se už dávno dohodli na prvních čtyřech jménech listiny SPOLU v evropských volbách a slíbili si, že na dalších místech by neměl být nikdo, kdo by tuto čtveřici přeskočil.

Lídrem je europoslanec Alexandr Vondra z ODS, dvojkou je jeho stranické kolegyně Veronika Vrecionová, trojkou lidovec Tomáš Zdechovský a na čtvrtém Luděk Niedermayer z TOP 09.

Už dříve ze stejného důvodu TOP 09 vyloučila možnost, že by kandidoval do Evropského parlamentu Miroslav Kalousek. Je příliš výrazný. A známý. Hayato Okamura je také známý a výrazný.

Jsou to potenciální živlové, kteří by prostřednictvím nespoutaných voličů mohli narušit koaliční disciplínu. A jak pravil klasik: „Představte si park, řekněme na Karláku, a na každým stromě jeden voják bez disciplíny. Z toho jsem vždycky měl největší strach.“

Přeneseno do dnešních poměrů, představte si výsledky SPOLU v evropských volbách, které by sice odpovídaly zájmům voličů vyjádřeným preferenčními hlasy, ale přítomností takového Kalouska či Hayata Okamury na úkor prověřených kádrů by rozbily důmyslnou konstrukci.

Tu obsazují lidi, kteří se sice v mnoha základních politických věcech neshodnou, ale každý z nich chce zasedat v Bruselu a Štrasburku.

Žáby a voliči o tom rozhodovat prostě nebudou!

Reklama

Výběr článků

Načítám